Mai puţin de jumătate au luat note de trecere
Cei 129 de candidaţi care au trecut de acest hop au susţinut un examen psihologic şi un test de evaluare a aptitudinilor fizice, şi acestea dovedindu-se încercări grele pentru cei care şi-au propus să devină soldaţi gradaţi voluntari. Doar 63 dintre ei au luat note de trecere la ambele probe şi au intrat astfel în concurs cu candidaţii din ţară care au optat pentru aceleaşi arme şi unităţi militare ca şi ei.
„Un total de 30 de suceveni au fost admişi în urma ierarhizării valorice. Restul de 33, deşi au obţinut note de trecere, sunt admişi în aşteptare, ceea ce înseamnă că nu au obţinut postul, dar rămân în baza noastră de date şi au prioritate la viitoarea sesiune de recrutare”, a explicat maiorul Gabriel Ghiduş, purtătorul de cuvânt al Centrului Militar Judeţean Suceava.
Armata mai are nevoie de soldaţi
Candidaţii admişi la ultima sesiune de înscriere reprezintă prima serie de soldaţi gradaţi voluntari care vor începe munca din 2009. Începând de ieri, tinerii admişi au început o perioadă de pregătire de cinci luni de zile, după care vor semna un contract care va consfinţi statutul lor de militari profesionişti.
Deşi soldaţii din sursă externă au mai fost recrutaţi în masă şi în 2007 şi 2008, concursurile vor continua, necesarul de efective fiind mare şi din cauză că un procent semnificativ dintre cei admişi la sesiunile precedente au renunţat la cariera militară.
Salariul unui soldat gradat voluntar debutant este de 1.000 de lei, la care se adaugă facilităţi importante, printre care cazare asigurată şi posibilitatea de avansare rapidă.
Singura fată admisă a ales specializarea scafandru
Din cele 27 de tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care s-au înscris la concurs, doar una a fost admisă. Interesant este că tânăra respectivă a ales să dea examen pentru specializarea scafandru, una dintre cele mai dificile din armată şi care necesită o sănătate de fier. Pentru a obţine postul fata a concurat cu zeci de băieţi din ţară.