Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Intervenţie dificilă

Peste nouă ore de muncă pentru a aduce la spital o turistă rănită în munţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O intervenţie deosebit de dificilă a salvamontiştilor din Vatra Dornei s-a încheiat cu succes după mai bine de nouă ore de luptă cu gerul şi nămeţii de aproape 1,5 metri din masivul Călimani. O tânără în vârstă de 16 ani care a suferit un accident în timp ce schia a fost coborâtă de la 2.000 de metri altitudine cu ajutorul unei tărgi de transport profesionale. Acţiunea a fost dusă la sfârşit de doar doi oameni, pe vânt şi un frig de minus 14 grade Celsius.

 

Distracţia din primele zile ale noului an s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru o tânără de 16 ani din Neagra Şarului. Aflată la Staţia Meteo Călimani, la 2.000 de metri altitudine, acolo unde sărbătorea trecerea în 2009 alături de un grup de 30 de prieteni, adolescenta a suferit un accident. În timp ce schia, fata s-a lovit la picior, iar pentru că nu se mai putea deplasa singură, amicii au sunat la Salvamont şi au cerut ajutor.

Din cauza că drumul era înzăpezit, accesul spre Staţia Meteo din Călimani nu s-a putut realiza decât parţial cu un mijloc de transport, restul distanţei, de aproximativ 10 km, fiind acoperită pe jos de lucrătorii de la Salvamont Vatra Dornei.

„Din apropierea localităţii Gura Haitii până în Exploatarea Minieră Călimani ne-am deplasat cu snowmobilul, iar de acolo cu schiurile de tură până la Staţia Meteo. Traseul lung, temperaturile de minus 14 grade Celsius şi zăpada mare a făcut ca intervenţia să fie destul de dificilă. Întreaga operaţiune s-a lungit pe parcursul a mai bine de 9 ore, dar în final am reuşit să transportăm victima în siguranţă la Spitalul din Vatra Dornei”, a precizat Petrică Ariciuc, şeful Formaţiunii Salvamont Vatra Dornei.

 

Salvamontişti, trimişi în munţi în urma unei glume proaste

Intervenţia din masivul Călimani nu a fost singura pe care au efectuat-o salvamontiştii dorneni în ultimele zile. Un grup de turişti care dorea să ajungă în Giumalău a cerut ajutor, iar drumul spre cabana din acest masiv a fost parcurs cu ajutorul salvamontiştilor.

Nu au lipsit nici apelurile false, iar salvatorii montani au pierdut timpul de pomană pentru a găsi turişti care se aflau la căldură în cabană.

„O studentă din Bucureşti a sunat la dispeceratul naţional Salvamont susţinând că prietenul ei, un profesor universitar, s-a pierdut în Munţii Călimani. Singurele detalii au fost ca a plecat de la un schit sau biserică Sf. Ioan. În scurt timp am aflat că profesorul îşi petrecea revelionul în zona  Piatra Neamţ, iar alerta a fost anulată”, a explicat şeful Salvamont Vatra Dornei.

 

Număr record de accidente pe pârtie

Pârtiile de schi şi sanie au adus un record nedorit de accidente. Lipsa de experienţă şi aglomeraţia de pe pârtii a făcut ca în intervalul 23 decembrie – 5 ianuarie să se înregistreze 42 de evenimente, faţă de 15-20 de accidente cât se înregistrau în anii 1999-2000 într-un sezon întreg.

„Numărul de intervenţii nu este foarte mare raportat la numărul de turişti care au fost pe pârtiile de schi, iar îmbucurător este că nu s-a înregistrat nici un accident deosebit de grav. O explicaţie pentru raportul redus accidente-turişti este şi faptul că în acest an Şcoala de schi EUROSCHI GOLD şi-a intrat pe deplin în atribuţii, începătorii beneficiind de explicaţii şi îndrumări eficiente pentru practicarea schiului”, a arătat Petrică Ariciuc.

La toate acestea s-a adăugat şi intervenţia promptă a salvamontiştilor, care de multe ori au urcat pe pârtii, după lăsarea întunericului, pentru recuperarea turiştilor întârziaţi.

 

Telefoanele de urgenţă

Salvamontiştii dorneni îi sfătuiesc pe turişti să-i apeleze ori de câte ori apare vreo problemă serioasă. Pentru aceasta, există două numere de telefon, prin Dispeceratul Naţional Salvamont, 0725826668, sau telefonul mobil din zonă 0726.686.687.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste nouă ore de muncă pentru a aduce la spital o turistă rănită în munţi.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste nouă ore de muncă pentru a aduce la spital o turistă rănită în munţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei