Mîrza a spus, într-o conferinţă de presă că, în baza legislaţiei actuale, se caută diverse căi de numire în funcţie a unor persoane care beneficiază de sprijin politic şi că numirile „oricum se produc”.
„Prefecţii, subprefecţii, directorii de instituţii descentralizate ar trebui să fie oameni politici care ştiu că vin şi pleacă odată cu partidul aflat la guvernare. Lucrurile ar fi mai limpezi; nu este normal să cauţi mereu alte căi pentru a face aceste numiri şi nu ne-am mai da după deget că aceste funcţii nu sunt politice”, a spus senatorul Gavril Mîrza. Întrebat care vor fi căile legale prin care vor fi schimbaţi, în următoarele zile, înalţii funcţionari publici şi şefii instituţiilor deconcentrate, Mîrza a răspuns: „aceleaşi căi legale după care s-au făcut şi schimbările din 2005”.
Liderul PSD Suceava a precizat că, în următoarele două, trei zile, împreună cu partenerii de la PD-L se vor stabili instituţiile care vor reveni fiecărui partid şi vor fi nominalizate persoanele care vor ocupa funcţiile de prefect şi subprefect.
„Cei care ocupă în prezent funcţiile de subprefect nu vor face obiectul propunerilor noastre, nici Angela Zarojanu, nici Dumitru Paşniciuc”, a arătat Gavril Mîrza.
Invitaţie la moderaţie pentru PD-L
În ceea ce priveşte viitorii şefi de instituţii şi adjuncţii lor, numele acestora vor fi cunoscute, probabil, până la sfârşitul acestei săptămâni. Senatorul social-democrat a mai spus că acolo unde există deja membri PSD, precum la Autoritatea de Sănătate Publică, aceştia vor fi menţinuţi în funcţie, dacă instituţia respectivă va reveni partidului. „Vor fi schimbări nu în sensul de a politiza instituţiile în mod excesiv, ci de a aduce oameni competenţi care să facă politica guvernului. Toţi sunt profesionişti, dar toţi au venit pe valul politic din 2004. Aşa cum cei care guvernau atunci au găsit profesionişti, aşa îi avem şi noi pe ai noştri”, a afirmat Mîrza.
Acesta a mai invitat partenerii de la PD-L la „moderaţie în declaraţii” în ceea ce priveşte nominalizările în instituţii şi la a nu se hazarda în pronosticuri până la finalizarea împărţirii instituţiilor, pentru că PSD şi PD-L „sunt parteneri egali”.
Numirile politice au susţinători şi în rândul PD-L Suceava. Prim- vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, consideră că „ar trebui să facem din practică o lege şi în acest fel i-am ajuta şi pe politicieni să respecte legile în vigoare”.
Senatorul Onofrei, care a fost prefect de Suceava în perioada 2005-2008, a reamintit că a făcut o propunere similară în 2005, înainte ca prefecţii să fie trecuţi în rândul înalţilor funcţionari publici, fără apartenenţă politică.
Cum Gavril Mîrza a declarat deja că se gândeşte să aibă o iniţiativă legislativă în acest sens, este foarte posibil ca cei doi senatori de Suceava să semneze împreună un astfel de proiect legislativ.
( 6 ian 2009, 17:16:15