Venituri proprii în creştere de la an la an
Chiar dacă prin recenta „Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare” anul 2009 se anunţă a fi auster, Constantin-Emil Ursu este încrezător că bugetul instituţiei muzeale pentru acest an nu va fi diminuat de către Consiliul Judeţean (CJ) Suceava.
La bugetul anului precedent, de 4.700.000 lei, instituţia muzeală suceveană a adăugat, din venituri proprii, încă 1.600.000 lei, sumele atrase şi încasările fiind în creştere de la an la an (600.000 lei în 2005, 800.000 lei în 2006, 1.200.000 lei în 2007).
Circa 1.000.000 de lei din proiecte
Între împlinirile anului 2008 directorul general al CMB Suceava a menţionat începerea lucrărilor de construcţie la Laboratorul zonal de restaurare istorie de pe strada Dragoş Vodă (laborator care are ca termen de finalizare anul 2010), achiziţionarea unui spectrofotometru pentru analize nedistructive (echipament în valoare de 150.000 lei, utilizat în prezent în cadrul Atelierului de investigaţii al Laboratorului de conservare-restaurare), restaurarea iconostasului şi a bisericii de lemn Vama, din incinta Muzeului Satului Bucovinean, dar şi cele două proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană PHARE (implementarea proiectului „Arta un limbaj comun între două culturi” şi finalizarea proiectului „Păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”).
De fapt, aşa cum a subliniat el, „cei mai mulţi bani au venit din proiecte, cca. 1.000.000 lei”.
Importante manifestări culturale ale anului precedent
Constantin-Emil Ursu a enumerat şi cele mai importante manifestări culturale ale anului precedent: spectacolul organizat cu prilejul împlinirii a 620 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei (asediul cetăţii antrenând cca. 100 de protagonişti, cascadori, actori, pirotehnicieni, spectacol care a marcat recordul de prezenţă a publicului, peste 3000 de spectatori), Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, expunerea la Suceava a coroanei Reginei Maria, dar şi cele două expoziţii externe organizate la Vatican şi la Bytom, în Polonia.
De asemenea, la împlinirile anului care tocmai s-a încheiat se înscriu atât colaborările cu Consiliul Judeţean în organizarea programului „Crăciun în Bucovina”, cât şi acreditarea Centrului de Restaurare Bucovina ca instituţie de cercetare, de către Autoritatea Naţională de Cercetare.
Speranţe şi acţiuni de mare impact la public pentru 2009
Pentru anul 2009, Constantin-Emil Ursu şi-a exprimat speranţa că va fi finalizată licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de consolidare şi reorganizare a Muzeului de Istorie.
Ca acţiuni de mare impact la public şi-a propus aducerea la Suceava (pentru a marca împlinirea a 650 de ani de existenţă statală a Moldovei) „măcar a unui steag original de-al lui Ştefan cel Mare” (există două steaguri la Muzeul Militar Central), precum şi a casetei cu inima Reginei Maria.
Totodată este vizată organizarea (având ca parteneri mai multe muzee din zona Moldovei) unei expoziţii Cucuteni (aşa cum a fost cea recentă, de la Bytom) la Varşovia şi poate şi la Cracovia, unde a fost solicitată.