Echipele de salubrizare care au intrat în acţiune de la ora 03.00 dimineaţa, adică 17 angajaţi ai Rosal şi trei utilaje de curăţare şi compactare a gunoiului, au adunat până în zori nu mai puţin de 100 de tone de gunoi.
Directorul Rosal, Adrian Niculescu, a precizat că activitatea de strângere a gunoiului a fost uşurată de închiderea circulaţiei în zona centrală, timp de câteva ore, prin intervenţia Poliţiei Rutiere.
Primele transporturi de gunoi la Fălticeni
Pentru prima dată, gunoiul adunat după distracţia din noaptea de Revelion nu a mai ajuns la groapa de gunoi a oraşului – Călău, ci a fost dus cu maşinile tocmai la Fălticeni.
Măsura a fost necesară ca urmare a normelor impuse de Uniunea Europeană, care a cerut închiderea tuturor actualelor gropi de gunoi din judeţ, acestea urmând a fi înlocuite de noi gropi, ecologice. Cum groapa de gunoi a Sucevei se numără printre primele din ţară care sunt închise în urma acestei decizii, singura soluţie viabilă, până la realizarea gropii de gunoi ecologice de la Moara, este cea de transportare a deşeurilor menajere la Fălticeni, la o groapă de gunoi privată.
“Până acum am trimis acolo 17 camioane cu gunoi. Întâi selectăm aici gunoiul, îl compactăm şi apoi trimitem, în aşa fel încât camioanele să fie cât mai bine încărcate, să nu irosim bani pe transporturi aproape goale. Acolo e totul bine organizat, avem zona noastră de depunere, preţul e acelaşi ca la groapa de gunoi din Suceava, iar singura diferenţă e costul transportului”, a precizat Adrian Niculescu.
Pentru a ajunge la groapa de gunoi de la Fălticeni, administrată de firma Goscom, deşeurile produse în Suceava trebuie transportate pe o distanţă de aproximativ 30 de km.
( 5 ian 2009, 14:14:41
Daca cei 15.000 suceveni (conform altui articol din ziarul de azi) au produs la trecerea dintre ani 100 tone de gunoi, asta nseamna cca. 6,7 Kg gunoi/persoana.
Daca 30% din cei prezenti acolo sunt oameni civilizati si nu au aruncat gunoaie pe jos, rezulta cca. 9,5 kg gunoi/persoana. Ma ndoiesc ca sucevenii au venit la ei, n medie, cu mai mult de 1 sticla de sampanie de fiecare care n nici un caz nu cntareste 9,5 Kg.
De aceea consider ca cifra este mult exagerata. Daca ati platit o astfel de factura este o bataie de joc fata de banul public, iar cei de la ROSAL sunt niste hoti.
Si nu n ultimul rnd, sticla este un deseu valorificabil pentru care cei de la ROSAL au ncasat sau vor ncasa bani frumosi.