Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 31 dec 2008 - Anul XIII, nr. 305 (3986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La solicitarea ASP

Spitalele şi Ambulanţa vor monitoriza decesele prin îngheţ, cazurile de degerături şi hipotermii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Odată cu scăderea temperaturilor, a început să crească şi numărul persoanelor spitalizate în şoc hipotermic sau cu degerături. Ieri, un bărbat din Pătrăuţi a ajuns la Spitalul Suceava cu degerături la picioare provocate de frigul cumplit, în timp ce luni doi bărbaţi au fost ridicaţi din stradă şi duşi la aceeaşi unitate sanitară, după ce au fost doborâţi de ger. Cazurile vin după decesul a doi oameni ai străzii, răpuşi duminică de temperaturile scăzute înregistrate în judeţ.

Ieri, Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a cerut spitalelor să monitorizeze şi să raporteze toate situaţiile înregistrate la unităţile de primire a urgenţelor pe fondul temperaturilor scăzute, aceeaşi solicitare fiind transmisă şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

La rândul lor, medicii suceveni atrag atenţia asupra ameninţărilor iernii, arătând că expunerea îndelungată la frig este foarte periculoasă atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele bolnave, şi îndeosebi extremele de vârstă, respectiv bătrânii şi copiii.

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, dr. Irina Badrajan, a explicat că acest salt al temperaturii este, în general, greu de suportat de către organism, dacă se face brusc.

 

Riscurile expunerii la frig

„Pentru toată lumea înseamnă o expunere a sistemului cardiovascular, a tegumentelor, a mucoaselor la o temperatură scăzută, fapt care face dificilă funcţionarea acestora. Ca urmare, expunerea îndelungată la frig duce la degerături, apariţia unor eczeme caracteristice frigului, o funcţionare cu dificultate a aparatului cardio-vascular, în sensul că vasele se contractă şi nu mai hrănesc ţesuturile cum trebuie, iar inima face eforturi să asigure o bună circulaţie”, a spus medicul, subliniind că bolnavii cardio-vasculari sunt cei mai afectaţi.

Dr. Irina Badrajan recomandă populaţiei să-şi protejeze mâinile, picioarele, nasul şi urechile, purtând încălţăminte şi ciorapi călduroşi, mănuşi, fulare şi căciuli, şi să nu stea pe loc multă vreme. Totodată, ea sfătuieşte cardio-vascularii să nu părăsească locuinţa atunci când este ger, întrucât variaţia de temperatură, de la căldura din interior la aerul rece de-afară, predispune la angină pectorală, tulburări de ritm cardiac, tulburări de vascularizaţie ale membrelor, cu apariţia degerăturilor.

Medicul atrage atenţia şi asupra expunerii la aglomeraţie, care favorizează apariţia virozelor, context în care persoanele bolnave sunt sfătuite să nu intre în colectivităţile de oameni sănătoşi, aceştia din urmă fiind sfătuiţi să se depărteze de cei care tuşesc sau strănută, să-şi protejeze nasul şi gura cu un fular sau o batistă, iar la primele semne de boală să se izoleze la domiciliu sau să contacteze medicul dacă simptomele se agravează.

 

Atenţie la delicatesele culinare şi alcool

Reprezentantul medicilor de familie suceveni a avertizat şi asupra pericolelor care se ascund în delicatesele culinare de pe masa de Sărbători. Dr. Irina Badrajan nu interzice carnea de porc aflată în această perioadă pe mesele tuturor românilor, însă  recomandă cumpătare la preparatele tradiţionale, care conţin multe grăsimi. Ea a indicat să se mănânce din toate câte puţin şi să se facă pauză între felurile de mâncare şi a recomandat cumpătare şi în ceea ce priveşte alcoolul. Totodată, medicul a avertizat şi asupra excesului de băuturi răcoritoare, care sunt pline de chimicale şi ca atare nu fac bine, arătând că este mai indicat să se consume sucuri naturale, ceaiuri sau compoturi.

„În cazul în care se fac anumite excese, este bine să se folosească medicaţia care uşurează digestia sau favorizează tranzitul digestiv” a mai spus medicul, cu precizarea că bolnavii de diabet, ficat, vezică biliară, cei cardiovasculari şi hipertensivi trebuie să fie foarte atenţi în această perioadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalele şi Ambulanţa vor monitoriza decesele prin îngheţ, cazurile de degerături şi hipotermii.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Spitalele şi Ambulanţa vor monitoriza decesele prin îngheţ, cazurile de degerături şi hipotermii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei