Proiectul în baza căruia a fost înfiinţat Serviciul de asistenţă şi îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice a fost derulat timp de opt luni (mai-decembrie 2008), perioadă în care persoanele vârstnice au beneficiat de hrană, consiliere psihologică, servicii medicale.
Consiliere psihologică pentru bătrâni
Cele 27 de persoane vârstnice asistate în cadrul Serviciului de asistenţă şi îngrijire la domiciliu au beneficiat zilnic, pe întreaga perioadă de asistare, de pachete cu alimente. Consilierea psihologică realizată în cadrul Serviciului de asistenţă şi îngrijire la domiciliu a avut ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii vieţii prin îndepărtarea singurătăţii, a stării psihice şi afective respectiv reducerea stărilor depresive şi anxioase cauzate de vârsta înaintată şi iminenţa morţii. Au beneficiat de consiliere psihologică la domiciliu 24 de asistaţi în cadrul proiectului. Cele mai frecvente situaţii întâlnite în cadrul şedinţelor de consiliere sunt cele de depresii, anxietate (cauzată de situaţie materială şi starea de sănătate) şi conflicte familiare, acestea fiind rezolvate sau ameliorate.
„În cadrul Serviciului de asistenţă şi îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice s-a urmărit ca fiecare beneficiar să fie informat şi îndrumat în vederea îmbunătăţirii vieţii sociale şi familiale. S-a realizat consilierea în vederea medierii relaţiilor tensionate cu familia lărgită, respectiv conştientizarea membrilor familiei de situaţia de criză prin care trece persoana vârstnică şi rolul acestui serviciu în vederea depăşirii situaţiei de criză”, ne-a explicat preotul Minu Mititelu, preşedintele Asociaţiei „Lumină Lină”.
De asemenea, s-a urmărit reintegrarea socială a persoanelor vârstnice prin implicarea acestora în diverse activităţi în comunitate, respectiv prevenirea marginalizării sociale. S-au realizat 948 de vizite la domiciliu.
„O parte din persoanele vârstnice asistate au fost însoţite la spital, la plimbări în parcuri, aceste servicii fiind oferite doar la cerere. Persoanele vârstnice asistate în cadrul Serviciului de Asistenţă şi îngrijire la domiciliu au beneficiat de slujbe religioase la domiciliu, mărturisire la domiciliu, consiliere religioasă”, a mai completat preotul Minu Mititelu, parohul Bisericii „Sf. Vineri”.