2009 se anunţă un an greu pentru cea mai mare unitate sanitară suceveană, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan ce Nou, ca urmare a crizei economice ce presupune printre altele suspendarea procedurilor de ocupare prin concurs a posturilor vacante, fapt care va accentua deficitul de personal.
Directorul medical al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că decizia Guvernului, de săptămâna trecută, prin care se suspendă, până la 31 decembrie 2009, ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, inclusiv a posturilor scoase la concurs, dar a căror procedură de ocupare nu s-a finalizat, va avea repercusiuni serioase asupra activităţii derulate de spital.
„Nu putem plăti ore suplimentare şi ar trebui să dăm libere”
Medicul a explicat că Spitalul Suceava se confruntă cu un deficit mare de personal, în condiţiile în care pentru a funcţiona normal ar mai avea nevoie de circa 200 de asistenţi medicali şi un număr destul de mare de medici, de diverse specialităţi. Dr. Motan a subliniat că spitalul intenţiona să mai angajeze asistenţi medicali, statisticieni, economişti, oameni pentru serviciul de aprovizionare şi medici pentru secţiile Chirurgie Vasculară, Radiologie şi Oftalmologie, iar Autoritatea de Sănătate Publică Suceava şi-a dat acordul în acest sens, însă în baza directivelor premierului Emil Boc, concursurile care erau programate pentru finele acestei luni nu au mai fost organizate.
„Ne vom descurca foarte greu anul viitor, deoarece nu putem plăti ore suplimentare şi ar trebui să dăm libere. Nu este exclus să nu mai putem asigura permanenţa”, a spus directorul medical, adăugând că deocamdată nu a fost stabilită o strategie menită să scoată spitalul din impas.
Măsurile noului Guvern
Programul de guvernare al noului Guvern al României prevede reducerea deficitului bugetului general consolidat de la aproximativ 4% din PIB în 2008 la maximum 1,7% din PIB în 2009. Deficitul va fi redus ca urmare a diminuării graduale a cheltuielilor cu personalul din administraţia publică centrală şi locală cu până la 20% faţă de cele înregistrate în 2008, prin eliminarea de la bugetare a posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale existente la data de 31 decembrie 2008 (aproximativ 139.500 posturi) şi reducerea cheltuielilor care nu sunt în legătură directă cu performanţa obţinută, precum cele pentru deplasări, prime, sporuri în bani şi în natură, stimulente.
(31 dec 2008, 03:24:12