Timp de mai bine de patru ore cei peste 4000 de spectatori au înfruntat gerul, pentru a viziona evoluţia formaţiilor participante, semn că datinile, tradiţiile şi obiceiurile au, încă, o mare priză la public. După cuvântul de deschidere al primarului Vasile Tofan, primii care au urcat pe scenă au fost urătorii şi formaţiile de capre, urşi şi căiuţi de la Clubul Copiilor Fălticeni. Spectacolul a reunit 15 formaţii reprezentative de colindători din comunele din jurul Fălticeniului, Şcheia şi oraşul Dolhasca, însumând aproximativ 300 de participanţi.
Dans la bustul gol şi căluşar de patru ani
O evoluţie aparte au avut-o urătorii din satul Ruşi – comuna Forăşti, care au jucat dansul căldărarilor în bustul gol, la minus 10 grade Celsius. Damele din Şoldăneşti au prezentat cel mai mic căluşar, un copil de numai patru ani jumătate, cu un costum deosebit, care a reuşit să păstreze pasul la fel ca şi cei care practică acest dans de mai bine de 30 de ani.
Corul “Flori de măr” din Râşca, sub bagheta preotului Stelian Grădinaru, a prezentat un concert de colinde tradiţionale, urătorii din Vultureşti au impresionat prin jocul urşilor, cei din Dolhasca au prezentat cele mai frumoase măşti populare, iar cei din Dolheştii Mici au realizat o capră din stuf.
Copii în mai toate alaiurile
Ca o caracteristică a întregului spectacol, alături de tineri şi practicanţi ai acestor obiceiuri de Anul Nou trecuţi de 60 sau 70 de ani, majoritatea alaiurilor aveau în componenţă copii, dovadă că astfel de manifestări reuşesc să conserve şi să pună în valoare obiceiurile tradiţionale şi să identifice tinerele talente autentice.
“Poate puţini dintre noi se aşteptau ca bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze cu zăpadă de Sfintele Sărbători ale Crăciunului şi să avem parte de o vreme ca în poveşti la trecerea peste ani. Vă invit pe toţi ca vreme de câteva ore să uităm de grijile cotidiane, să ne bucurăm împreună pentru că mai există în acest colţ de ţară oameni care duc mai departe obiceiurile. Sunt convins că fălticenenii se bucură de toate obiceiurile specifice Crăciunului şi Anului Nou, aduse în oraş de cei care păstrează cu sfinţenie autenticul şi tradiţia. Indiferent de ce ne oferă societatea modernă, trebuie să ştim să ne respectăm obiceiurile” a spus primarul Vasile Tofan.