Soluţia finală pentru problema depozitării gunoiului produs în municipiul reşedinţă de judeţ a fost anunţată ieri de primarul Ion Lungu, care a spus că din cele două variante propuse, doar una a fost acceptată.
“Noi ne-am adresat Primăriei Botoşani cu solicitarea de a duce deşeurile în zona Rediu, unde este groapa lor de gunoi. Cei de acolo au dat un acord de principiu, dar mai aveam nevoie şi de acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului, care ne-a recomandat să transportăm deşeurile la Fălticeni, unde este cea mai apropiată groapă de gunoi”.
Depozitul de deşeuri de la Fălticeni are o capacitate liberă de 800.000 de metri cubi, suficient pentru a deservi şi municipiul Suceava, mai ales că de la 1 ianuarie 2010 va fi închis definitiv, asemeni gropii de gunoi de la Suceava.
Taxa de salubrizare nu se va scumpi în 2009
Firma de salubrizare a Sucevei, Rosal, a încheiat deja un contract cu firma Goscom, care se ocupă de administrarea gropii de gunoi de la Fălticeni, preţul de depozitare a deşeurilor transportate de la Suceava fiind stabilit la 6,25 lei pe metrul cub.
“Preţul cerut iniţial era mai mare, de 9,25 lei pe metrul cub, dar în urma negocierilor am ajuns la acelaşi preţ ca la groapa de gunoi a Sucevei, încât nu este necesară scumpirea taxei de salubrizare”, a adăugat primarul Sucevei, Ion Lungu.
În urma unei precizări primite de la Ministerul Mediului, de la 1 ianuarie 2009, la groapa de gunoi a Sucevei vor mai putea fi depuse resturile obţinute din excavaţii, demolări, beton, cărămizi, materiale ceramice, amestec de materiale de construcţii, pământ şi resturi de balast, care pot fi folosite pentru lucrările de închidere definitivă a gropii de gunoi actuale.