Turiştii care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în munţii judeţului Suceava au avut parte de iarnă veritabilă. Ninsoarea abundentă a căzut neîncetat timp de trei zile, încă din ajunul sărbătorii, şi stratul de nea a depăşit aşteptările cele mai optimiste.
Potrivit precizărilor şefului Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, în prezent există zone în munţii Călimani şi în Giumalău unde zăpada viscolită atinge doi sau chiar trei metri grosime. În restul zonelor montane stratul de zăpadă este de peste 70 cm. Chiar dacă ninsoarea s-a oprit sâmbătă noapte, iarna s-a arătat la fel de severă şi s-a făcut simţit gerul. Temperatura aerului a ajuns duminică dimineaţă la minus 20 de grade Celsius la Câmpulung Moldovenesc.
Peste 200 de turişti au fost în zona masivului Rarău de Crăciun. Faţă de alţi ani, în care teribilismul şi inconştienţa turiştilor le-au făcut mari probleme, salvamontiştii spun că de această dată oaspeţii muntelui au fost civilizaţi, prudenţi şi cooperanţi. Voicu Raia a explicat că au fost situaţii în care turiştii veniţi cu maşini insuficient echipate nu au putut urca pe traseele înzăpezite, dar au înţeles în final să renunţe la maşini şi au urcat spre destinaţie pe jos, cu ajutorul salvamontiştilor şi al localnicilor.
Drept cale de acces auto spre masivul Rarău a putut fi folosit numai drumul Izvorul Alb, care a fost curăţat de zăpadă nu de edilii locali, ci de agenţii economici cu cabane în zonă, care riscau să îşi piardă turiştii din cauza drumului.
Salvamontiştii şi jandarmii montani organizează în continuare patrulări permanente în zonă, pentru că o parte a turiştilor pleacă spre casă, în timp ce un nou val de amatori de munte, câteva sute, vor urca pe Rarău pentru revelion.
Totodată, se încearcă şi menţinerea accesului pietonal pe traseele Pojorâta-Rarău şi Chiril-Rarău, unde salvamontiştii şi jandarmii au „rupt cărări” cu pasul, pentru ca turiştii să poată merge fără riscuri pe urma făcută de ei. Pentru că se aşteaptă la ger, ceaţă şi viscol pe trasee, salvamontiştii recomandă insistent turiştilor să se informeze telefonic la dispeceratul naţional despre starea traseelor şi să nu plece la drum decât cu maşinile pregătite pentru condiţii dificile şi cu echipamente personale complete de iarnă.