Localnicii şi operatorii de turism spun că pentru perioada Crăciunului a fost cel mai prolific an din istoria staţiunii Vatra Dornei. Practic, în perioada 23-28 decembrie, în fiecare zi au fost prezenţi în jur de 5.000 de turişti, mulţi dintre aceştia alegând să-şi petreacă timpul liber pe pârtiile de schi sau sanie.
Pentru agenţii economici implicaţi în industria turismului, aglomeraţia a fost o mană cerească, o sursă de venit importantă, mai ales că s-a extins pe parcursul mai multor zile.
Cabana Schiorilor, locul unde s-au refugiat cei mai mulţi dintre turiştii care au practicat sporturile de iarnă, s-a dovedit neîncăpătoare, iar pentru a cumpăra un ceai sau un vin fiert s-a stat la coadă chiar şi 15 minute.
„Vremea a ţinut cu noi, iar turiştii au venit în număr foarte mare. Cu toate eforturile depuse, nu am putut servi foarte rapid toţi clienţii. După estimările noastre au fost de două-trei ori mai mulţi clienţi faţă de un weekend obişnuit”, a precizat Liviu Cepoi, administratorul singurei cabane aflate la baza pârtiei de schi Parc.
Şi găsirea unui loc într-un restaurant din Vatra Dornei s-a dovedit o problemă destul de dificilă, mai ales spre seară, când activitatea pe pârtiile de schi şi sanie se diminua considerabil, iar turiştii se retrăgeau pentru a servi masa.
Cozi peste tot
Şi pentru că majoritatea turiştilor nu au venit pregătiţi pentru a practica vreun sport de iarnă, firmele care au închiriat echipamente specifice au avut activitate intensă. Nici preţurile nu i-au speriat pe turiştii puşi pe distracţie, aşa încât o sanie, o pereche de patine sau un echipament de schi se obţineau după minute bune de stat la coadă.
Pentru o oră de închiriat o sanie se percepeau 5 lei, pentru un echipament complet de schi, însemnând clăpari, schiuri şi beţe, preţul era de 10 lei/h, în timp ce pentru o pereche de patine preţul era de 13 lei/h.
Numărul mare de turişti care s-au înghesuit să ajungă pe pârtii nu a rămas fără consecinţe. Pentru a prinde un loc la teleschi s-a stat la coadă chiar şi până într-o oră şi jumătate.
„Am ajuns relativ repede la Pârtia Dealu Negru, în jurul orei 11.00, iar până seara la ora 17.00 am reuşit să urc doar de trei ori. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva”, a declarat Vasile Hrişcă, un schior care a ales să-şi petreacă ziua de sâmbătă la Vatra Dornei.
Accidente numeroase pe pârtii
O altă parte negativă a aglomeraţiei care s-a înregistrat pe pârtii a fost creşterea numărului de accidente. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Salvamont Vatra Dornei, până sâmbătă seară 22 de persoane au ajuns la spital, cu fracturi ale membrelor, entorse sau plăgi tăiate.
„Rugămintea noastră pentru turişti este aceea de a nu mai consuma alcool pe pârtii şi să dea dovadă de respect faţă de ceilalţi turişti care practică sporturile de iarnă”, a declarat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.
Şi pentru săptămâna aceasta este aşteptat un număr mare de turişti, iar operatorii se turism din Vatra Dornei spun că locurile de cazare se vor ocupa în totalitate.