Fapta pentru care Cezar Florin Zaharia a fost trimis în judecată s-a petrecut în urmă cu mai bine de 5 ani. Pe 12 mai 2003, patronul SC Alumet SRL Suceava a mers la sediul Administraţiei Financiare Gura Humorului şi a cerut să i se elibereze un certificat de atestare fiscală potrivit căruia nu avea datorii la bugetul de stat.
Zaharia i-a spus referentului Maria Grigoriu că SC Alumet SRL mai are de recuperat diferite sume de la stat, iar eventualele datorii urmează să fie compensate. Funcţionara de la Fisc nu a mai verificat aceste date, şi a eliberat certificatul de atestare potrivit căruia firma condusă de Cezar Zaharia nu avea datorii la bugetul de stat, deşi, în realitate, societatea trebuia să achite peste 120 de milioane de lei vechi.
Cezar Zaharia a încasat ilegal aproape 40.000 de euro
Cu actul fals primit de la Administraţia Financiară Gura Humorului, Cezar Zaharia s-a prezentat la Ministerul Integrării Europene de atunci, actualul Minister al Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Patronul SC Alumet SRL Suceava a reuşit astfel să demonstreze că îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate şi a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 de euro.
Imediat ce a încasat prima tranşă de bani, în valoare de 37.500 de euro, Cezar Zaharia a uitat cu desăvârşire scopul proiectului pentru care obţinuse finanţarea europeană.
Astfel, în loc să se apuce de lucru la proiect, în aceeaşi zi în care a primit banii, patronul SC Alumet SRL Suceava i-a folosit în scopuri personale.
O parte din sumă a fost ridicată în numerar de la bancă, iar diferenţa a fost virată către diverşi furnizori sau pentru acoperirea unei linii de credit deschisă la o bancă din Suceava.
Sechestru pe apartamentul lui Zaharia
Dosarul a ajuns deja pe masa judecătorilor, iar primul termen de judecată va fi la începutul anului viitor. Între timp, anchetatorii au reuşit să recupereze doar 30.000 de lei din valoarea prejudiciului creat.
Pentru diferenţa de 22.624,20 de euro şi 27.714,02 lei, la care se adaugă şi penalităţile de rigoare, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă.
Procurorii Serviciului Teritorial al DNA Suceava au dispus şi aplicarea de măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, o primă măsură fiind punerea sub sechestru a apartamentului proprietate personală a lui Cezar Zaharia.
Patronul SC Alumet SRL Suceava nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere vizavi de acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie.
Acuzaţiile care i se aduc lui Zaharia
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Suceava, Cezar Florin Zaharia este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. O altă acuzaţie este aceea că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene.
Cealaltă persoană implicată în acest dosar, referentul Maria Grigoriu, va trebui să răspundă pentru două infracţiuni. Este vorba de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea de fonduri europene, respectiv participaţie improprie la o infracţiune în legătură directă cu o infracţiune împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.