Ieri după-amiază, Tribunalul Suceava a admis cererea de eliberare provizorie pe cauţiune a lui Ghinghilovschi, hotărând ca acesta să plătească în schimbul libertăţii provizorii suma de 50.000 de lei. Judecătorii i-au mai pus în vedere afaceristului sucevean că nu are voie să părăsească ţara fără încuviinţarea magistraţilor sau să-şi schimbe locuinţa şi că trebuie să se prezinte de fiecare dată când este chemat de anchetatori.
Judecătorii Tribunalului Suceava i-au interzis, de asemenea, lui Vasile Ghinghilovschi să deţină sau să folosească arme şi să ia legătura cu ceilalţi învinuiţi sau cu martorii.
În cazul în care va încălca vreuna dintre aceste interdicţii, i-au atras atenţia judecătorii omului de afaceri, se va întoarce în spatele gratiilor şi va pierde şi cauţiunea.
Totuşi, Ghinghilovschi mai are puţin de aşteptat până când va afla dacă va scăpa sau nu din celula din beciurile poliţiei, acolo unde a fost încarcerat la cererea procurorilor DIICOT. Aceştia din urmă, nemulţumiţi de decizia de ieri a Tribunalului Suceava, au declarat recurs.
Prinşi de grănicerii ucraineni
Vasile Ghinghilovschi este acuzat de procurorii DIICOT că face parte din gruparea de contrabandişti în care ar fi implicat, potrivit aceloraşi surse, şi Constantin Hulubaş (50 de ani), din municipiul Suceava, fost comisar şef în poliţia de frontieră, ieşit la pensie la începutul acestei luni.
În total, numărul învinuiţilor din acest dosar este de şase, alături de fostul ofiţer în poliţia de frontieră şi patronul caselor de schimb valutar fiind arestaţi preventiv şi Gheorghe Timiş (44 de ani), din municipiul Suceava, Ilie Moşulea (34 de ani) şi Ion Timiş (44 de ani), ambii din Ulma, precum şi Ion Burlacu (29 de ani), din Vatra Dornei.
Cei şase, susţin anchetatorii, încercau în noaptea de 5/6 decembrie 2008 să treacă din Ucraina în România, peste frontiera verde din zona Ulma, nu mai puţin de 50 de baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană. Dacă treaba ar fi mers, au mărturisit, ulterior, o parte dintre membrii reţelei, alte 100 de baxuri ar fi fost programate pentru a fi introduse în ţară în perioada următoare.
Din nefericire, planurile le-au fost date peste cap, trei dintre contrabandişti fiind prinşi de grănicerii ucraineni în acea seară.