În speranţa de a stimula plăţile către Termica, care furnizează căldură şi apă majorităţii locuitorilor municipiului, anul acesta Primăria Suceava a luat decizia de a-i scuti de penalităţi pe cei care îşi achită toate datoriile la zi şi care au o situaţie materială precară, care nu le-a permis să îşi plătească la timp facturile.
Decizia municipalităţii a fost luată de mulţi ca o modalitate de a scăpa de nişte cheltuieli, chiar dacă situaţia lor materială le-ar fi permis să îşi achite la timp consumul, sau chiar şi penalităţile ce le-au fost calculate.
Dovadă stă faptul că din cele aproape 250 de cereri de scutire de la plata penalităţilor, depuse la Primărie, în numai 96 de cazuri a fost acordată această facilitate.
100 de familii, scutite de la plata a 200.000 de lei
Viceprimarul Lucian Harşovschi a precizat că scutirile nu se acordă oricui cere aşa ceva, ci numai celor la care, în urma unei anchete sociale, s-a constatat că fără această facilitate nu ar fi avut cum să ajungă la zi cu plata facturilor la energia termică.
“Sunt persoane care nu au plătit apa caldă şi căldura ani la rând şi care nici nu mai treceau pe la asociaţie, speriaţi de faptul că penalităţile lor au ajuns să fie aproape la fel de mari ca şi restanţele la consumul curent. Măsura luată i-a stimulat să facă un efort să îşi plătească datoriile şi astfel au ajuns cu plăţile la zi”, a spus Lucian Harşovschi.
Din cele 96 de cereri depuse la Primărie, numai în ultima şedinţă de Consiliu Local au fost scutite de la plată un număr de 22 de familii, care ar fi avut de achitat aproximativ 40.000 de lei (400 de milioane lei vechi).
Cea mai mare sumă de care a fost scutită de la plată o suceveancă în cadrul acestei şedinţe este de 6.210 lei (62 de milioane lei vechi), care ar fi trebuit să fie achitată de Carmen Vasiliu, din cartierul George Enescu. De asemenea, au fost familii care au fost scutite de la plata unor sume de 2.000 – 3.300 de lei, dar şi altele, care au depus cerere de scutire doar pentru 280 de lei pe care ar fi trebuit să-i achite drept penalităţi.
În total, anul acesta au fost aprobate scutiri de la plata penalităţilor la energia termică consumată, în valoare de aproape 200.000 de lei (două miliarde lei vechi).
Familii cu bani şi cu firme, pe lista celor ce au cerut scutirea de penalităţi
Problema e că pe lângă cei cărora li s-a acordat astfel şansa de a scăpa de ameninţarea de a fi evacuaţi din locuinţe din cauza datoriilor la asociaţie, multe alte persoane au văzut în această facilitate o modalitate de a scăpa de plata unor obligaţii financiare.
În această situaţie au fost descoperite multe familii care au declarat venituri de maxim 300 de lei, când în realitate câştigau chiar şi 700 – 900 de lei / membru de familie. În alte cazuri, solicitanţii aveau trecuţi pe cererea de scutire copiii şi rudele plecate la muncă peste hotare, iar la alte familii s-a constatat un dezinteres clar în a face eforturi de a plăti ceva la asociaţie, membrii familiei, apţi de munci, refuzând toate ofertele de angajare care le-au fost făcute, chiar şi în cadrul Primăriei.
Cazuri deosebite au fost şi cele în care reprezentanţii Primăriei, care au efectuat anchetele în teren, au constatat că la adresele de locuinţe pentru care s-a cerut scutirea de penalităţi există de fapt sedii de firme.
În aceste cazuri cererile au fost respinse, dar lunar, la Primărie se depun noi cereri, din care unele sunt chiar şi pentru sume mai mici de 100 de lei.
Oale sparte în capul Termica
Tocmai de aceea, directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, consideră că iniţiativa municipalităţii şi-a atins scopul, dar numai parţial.
„Iniţiativa ar fi fost foarte bună dacă cei care au ajuns astfel cu plăţile la zi ar fi continuat să plătească lunar facturile, să nu adune noi datorii. Dar am semnale clare că acest lucru nu se întâmplă, pentru că acum foarte mulţi trăiesc cu ideea că pot să nu plătească nimic multă vreme, că oricum vor fi scutiţi de la plata penalităţilor. Nu e aşa, dar efectele sunt oricum negative pentru noi. În lipsa încasărilor de la populaţie, am fost nevoiţi să facem credite, la care am plătit o mulţime de dobânzi. Iar pe noi nu ne-a scutit nimeni de penalităţi”, a spus Constantin Plăcintă.
Termica are de recuperat de la populaţie peste 9.000.000 de lei (90 de miliarde de lei vechi), din care aproape jumătate o reprezintă penalităţile acumulate în ani şi ani de neplată a consumului de energie termică. În paralel, societatea de termoficare are o mulţime de credite făcute, pentru a avea cu ce cumpăra combustibilul necesar producerii energiei termice, fiecare scutire acordată de municipalitate fiind o gaură în plus în bugetul societăţii.