Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 dec 2008 - Anul XIII, nr. 299 (3980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Delicvenţă juvenilă

Peste 400 de minori au mape de suspecţi la poliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Multe dintre infracţiunile de furt săvârşite pe raza judeţului Suceava sunt comise de minori, numărul tinerilor până în 18 ani aflaţi în evidenţele poliţiei pentru diferite fapte fiind de ordinul sutelor. Profitând de avantajul că legea nu îi pedepseşte prea aspru pentru faptele lor, unii minori comit furt după furt. Numai în primele nouă luni ale acestui an, poliţiştii au întocmit 403 mape de suspecţi, cu tineri care au comis fapte cu caracter infracţional ori sunt doar suspecţi în dosare de furt sau tâlhării.

 

Minorii infractori, fără răspundere penală până la 14 ani

Din analiza fenomenului delicvenţei juvenile pe primele nouă luni ale acestui an, realizată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, rezultă că în această perioadă tinerii cu vârste de până la 18 ani au comis 345 de infracţiuni. Furturile reprezintă peste 60% dintre fapte, tâlhăriile aproximativ 10%, restul faptelor, printre care viol, prostituţie, conducere fără permis, reprezentând cazuri izolate. Deşi numărul de minori infractori este considerat în continuare mare, faptele comise de aceştia sunt în scădere cu 20,5% faţă de anul 2007.

Dintre minorii infractori cercetaţi pentru fapte comise în acest an, 75 nu au împlinit vârsta de 14 ani, condiţii în care nu răspund penal pentru faptele lor. În afară de faptul că sunt introduşi în baza de date a poliţiei, fiecare având întocmit pe numele său o mapă de suspect, şi se încearcă o monitorizare a lor, aceştia nu riscă nimic.

„Problema este că aceşti copii sunt uneori împinşi în faţă la comiterea unei fapte, tocmai pentru că nu răspund penal de infracţiunea pe care o comit”, explică subinspectorul Ileana Iacob, ofiţer sociolog în cadrul poliţiei.

 

Închiderea tinerilor până la 16 ani, aproape imposibilă

Cifrele întăresc aceste consideraţii, numărul minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, probaţi în infracţiuni, fiind de doar 71, deci mai mic decât al celor sub 14 ani. Şi în privinţa acestei categorii de vârstă, deşi conform legii minorul răspunde penal pentru fapta sa, foarte rar se ajunge la condamnări. La această categorie de vârstă condamnarea duce la închiderea într-un centru de reeducare, până la vârsta majoratului. Cel puţin la nivelul judeţului Suceava aceste cazuri sunt rare. După cum am prezentat în ediţia de ieri a ziarului, un minor în vârstă de 15 ani din municipiul Fălticeni, care a comis deja 40 de infracţiuni, furturi şi tâlhării, este în continuare liber. Asta deoarece legea spune că, pentru a fi internat într-un centru de reeducare înainte de 16 ani, minorul trebuie să comită infracţiuni grave care să fie asociate unui grup organizat. Foarte mulţi poliţişti contestă această lege, un minor care comite mai multe fapte cu violenţă fiind deja un pericol public.    

 

Au abandonat şcoala şi acţionează în grup

În evidenţele poliţiei sunt 216 minori cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani care au comis infracţiuni în primele nouă luni ale acestui an.

Din studiile Compartimentului de Analiză şi Prevenire al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava rezultă că aproape jumătate dintre tinerii infractori au abandonat şcoala.

În ceea ce priveşte modul de operare, 46% dintre minori au acţionat în grupuri formate din cel puţin două persoane, 40% au comis infracţiuni singuri, în timp ce 14% au participat la fapte alături de persoane trecute de vârsta majoratului.

 

Campanii în şcoli

După cum ne-a explicat subinspectorul Ileana Iacob, poliţia s-a implicat în numeroase campanii de prevenire a infracţionalităţii în rândul minorilor. Cel mai potrivit loc pentru astfel de campanii este şcoala, acolo unde se încearcă îndreptarea elevilor cu comportament predelicvent.

Chiulul şcolar şi consumul de alcool reprezintă comportamente care pot fi potenţial infracţionale.

Acţiunile poliţiei în unităţile de învăţământ au trei componente. Informarea şi conştientizarea tinerilor cu privire la efectele comiterii infracţiunilor şi formarea de abilităţi (rezistenţă la stres, rezolvarea pe cale amiabilă a conflictelor, implicarea în activităţi sportive care să le ocupe timpul). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 400 de minori au mape de suspecţi la poliţie .
 Vizualizări articol: 2660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 400 de minori au mape de suspecţi la poliţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei