Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2008 - Anul XIII, nr. 297 (3978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Incompetenţă

Şoseaua de centură a Sucevei trece peste casele oamenilor din Sf. Ilie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Lucrările la prima rută ocolitoare a Sucevei, în valoare de 67 de milioane de euro, au început în data de 22 octombrie a.c., din zona staţiei de 110 kW, la ieşirea din Suceava înspre Fălticeni. Investiţia a demarat în buna tradiţie românească, sfinţită de un sobor de preoţi, numai că rugăciunile nu au anulat deficienţele de proiectare şi şoseaua trece peste casele oamenilor, în zona rezidenţială Moara - Sfântul Ilie. Cel puţin şapte familii din Şcheia au avut surpriza să constate că proprietăţile le vor fi traversate de drumul prognozat să preia traficul greu din municipiul Suceava.

Cristi Ignat are 12 ari de teren la Sfântul Ilie. În septembrie 2006 a mers la Consiliul Judeţean Suceava şi a scos autorizaţie de construcţie pentru o tipografie şi pentru casă. Deşi discuţiile despre o şosea de centură prin Şcheia erau deja şi proiectul este făcut de mult, lui Cristi Ignat nu i-a spus nimeni că ar fi vreo restricţie de construcţie. Până au început lucrările la drum, omul a finalizat clădirea pentru tipografie şi a turnat fundaţia la casă.

 

Ruta ocolitoare i-a tăiat lui Cristi Ignat, la propriu şi la figurat, o investiţie de aproape un milion de euro 

Întâmplător, a văzut la constructorul rutei ocolitoare planurile şi a constatat cu surprindere că drumul trece exact prin curtea lui, pe lângă fundaţia casei şi continuă prin curţile vecinilor. „Iniţial era alt traseu, trecea pe la vecina mea prin sufragerie. Acum l-au corectat, trece doar prin curţi”, ne-a spus cu umor amar Cristi Ignat.

Valoarea totală a investiţiei pe care tânărul ar fi făcut-o pe terenul lui- tipografie şi casă- s-ar fi ridicat la aproximativ un milion de euro, dar, realist, este convins că nimeni nu-i va da niciodată despăgubiri la această valoare şi speră să obţină măcar câteva sute de mii de euro pentru ceea ce a făcut deja. A sistat lucrările la casă şi aşteaptă să vadă ce ofertă va primi din partea Ministerului Transporturilor, titularul investiţiei la ruta ocolitoare.

Un alt proprietar, Ionică Corduş, are 75 de ari în zona Vişnii. Fără să-l anunţe nimeni nimic, s-a trezit cu o bornă pe terenul lui.

„Şoseaua îmi taie terenul în două, nu mai pot face nimic cu el. Să-mi dea despăgubiri la preţul pieţei, la 2500-3000 de euro/ ar şi pot să facă ce vor. Nu înţeleg cum s-a ajuns aici, nimeni nu ne-a spus nimic, cică ar fi pus Cadastrul un avocat să discute cu păgubiţii, o să mă duc să-l caut eu. Ei nu m-au căutat pe mine”, a spus omul.

Primul loc în care merg cei care au nelămuriri în legătură cu traseul rutei ocolitoare este Primăria Şcheia.

 

Din proiectare, şoseaua trece peste trei case din Dealul Crucii

Viceprimarul Ioan Scotniţchi ne-a declarat, ieri, că administraţia locală din Şcheia nu a fost deloc consultată pe tema acestui proiect, deşi 80 la sută din traseu trece prin această comună.

„Dacă ne întrebau cei de la Primăria Suceava, de la Consiliul Judeţean, de la Ministerul Transporturilor, poate găseam o soluţie mai bună. Pe Dealul Crucii sunt 13 km de drum, care din proiectare trece peste trei case. La final s-ar putea să fie mai multe, pentru că nu ne-a cerut nimeni să restricţionăm eliberarea autorizaţiilor de construcţie în anumite zone”, ne-a spus viceprimarul.

În opinia sa, ruta ocolitoare ar fi trebuit să vină pe marginea drumului judeţean spre Moara şi să nu treacă prin zona rezidenţială. În acest fel, spune Ioan Scotniţchi, şoseaua s-ar fi făcut la sol, „nu ar mai fi fost nevoie de viaducte la înălţimi de 50 de metri, cât un bloc de 28 de etaje” şi „ar fi avut bani s-o facă de patru benzi, nu de două”.

„La traficul de acum sunt necesare patru benzi, nu mai vorbim ce o să fie peste câţiva ani. Astea sunt proiecte din birou, făcute fără să vină proiectantul pe teren. Dacă o proiectau oameni de rând din Şcheia sau Moara, făceau un traseu mai bun decât cel făcut de specialiştii din Bucureşti. Să vedem de unde vor despăgubi oamenii, că am înţeles că investiţia nu cuprinde şi banii pentru despăgubiri”, a mai spus viceprimarul din Şcheia.

 

Şoseaua de centură are un buget de 67 de milioane de euro

Deocamdată, până la sfârşitul anului este prevăzut să fie realizat pasajul de legătură de 21 de metri dintre DN 2 şi DJ 17. Acesta va funcţiona ca o variantă de deviere traficului din punctul de la staţia de transformare a energiei electrice de 110 kW.

Varianta de ocolire a Sucevei are o lungime de 13,2 km şi va prelua traficul de pe DE 85 pe traseul Moara–Mihoveni– Pătrăuţi–Siret, precum şi cel de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei înspre frontiera cu Ucraina.

Valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro, suma fiind suportată în întregime din bugetul Ministerului Transporturilor. Ruta ocolitoare va avea două benzi cu o lăţime de 7 metri şi va permite o viteză de circulaţie de 80 km pe oră.

Conform proiectului, vor fi construite 3 viaducte, de 384,5 metri, 295,5 metri şi 249,5 metri.

De asemenea, vor fi amenajate 6 poduri, dintre care unul pe râul Suceava, în zona Mihoveni, în lungime de 17,7 metri.

Termenul de execuţie a rutei ocolitoare a Sucevei este de 36 de luni, dar constructorul, SC Construcţii Feroviare Iaşi – Grup Colas, prognozează că anul viitor va fi realizată aproximativ jumătate din lucrare.

Primăria Suceava are în plan o a doua centură ocolitoare, pe varianta Bosanci – Ipoteşti – Salcea, care ar prelua traficul greu dinspre Fălticeni şi-l va dirija înspre Botoşani şi Dorohoi. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 10 milioane euro, pentru finanţare fiind depus un proiect de finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord‑Est.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoseaua de centură a Sucevei trece peste casele oamenilor din Sf. Ilie.
 Vizualizări articol: 1687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 12 voturi
Şoseaua de centură a Sucevei trece peste casele oamenilor din Sf. Ilie3.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Eu primu trimis de
(18 dec 2008, 11:03:41
PRIMUL !
2.   Acum e malaiul trimis de
(18 dec 2008, 11:04:45
Acum se fac banii din exproprieri. Cine stia din timp si-a luat teren acolo si acum se da lovit si victima.
3.   Si eu sunt deranjat trimis de
(18 dec 2008, 11:14:54
io peste 20 de ani o sa-mi cumpar teren in sf ilie si-o sa-mi fac casa cu piscina si tipografie de bani. nu sunt de acord cu soseaua de centura si vreau sa fiu despagubit la pretul pietei din 2018, adica 25.000-30.000 euro metrul patrat . daca nu, voi da in judecata guvernul care va fi condus atunci de hrebenciuc jr si elena basescu !

am zis !!!
4.   Unde se poate vedea harta??? trimis de
(18 dec 2008, 12:31:31
Stie cineva unde se poate vedea harta viitoarei centuri??? Spuneti-mi si mie va rog!
5.   Ionica cordus???? trimis de
(18 dec 2008, 15:51:08
nu e cumva unul dintre samsarii de terenuri de la moara si sfantu ilie???? ba da fratilor, el este....oare nu l-a intrebat nimeni de la ziar daca nu cumva stia dinainte pe unde trece centura orasului? sau de cand a dobandit acel teren?

ca sa nu mai zic de cel cu tipografia...hai besh...te-ai trezit sa faci tipografie in sfantu ilie sau moara si ai si inevstit tu 1 milion de euro....DE UNDE AI AVUT TU UN MILION DE EURO FRATE??? fa dovada asta intai si apoi mai vb de cat valoreaza o hala si o temelie de casa....
6.   Apropos trimis de
(18 dec 2008, 15:52:52
pretu terenului nu mai este de mult 3000 de euro aru in zona aia....sigur o sa iti plateasca statu banii astia...haha...pe ttot terenu poate
7.   CRISTI IGNAT FOST ANGAJAT AL PRIMARIEI SUCEAVA trimis de
(18 dec 2008, 16:12:27
CRISTI IGNAT ESTE UN FOST ANGAJAT AL PRIMARIE MUN.SUCEAVA IN CADRUL BIROULUI DE RESURSE UMANE DUPA CARE SI A DAT DEMISIA DIN ANUMITE MOTIVE CONFLICTUALE PE CARE LE AVEA CU SEFA SERVICIULUI RESURSE UMANE.

A PLECAT DE PE POSTUL DE INSPECTOR DE SPECIALITATE IN CADRUL SERVICIULUI RESURSE UMANE LA PAGINI ALBASTRE O REVISTA DE SUCCES INFORMATIONAL.
7.1  RE: CRISTI IGNAT FOST ANGAJAT AL PRIMARIEI SUCEAVA trimis de
(18 dec 2008, 19:32:12
Ce functie avea ? Avea o functie de decizie, sau era doar un simplu inspector - adica cu amarat studii superioare si fara experienta care castiga o bucata de paine in speranta obtinerii unei vechimi in munca care sa-i permita sa gaseasca un job mai bine platit, asa cum sunt majoritatea "specialistilor" din institutiile publice.

Mentionez ca si eu am lucrat la stat cam trei ani , pe un post de inspector de specialitate, prost platit, pana ce am obtinut vechimea care mi-a permis sa fiu acceptat la concursuri pentru joburi serioase.

In acest caz nu vad ce relevanta are faptul ca Ignat a fost angajatul primariei.
8.   ... trimis de
(18 dec 2008, 19:24:19
sunt doua situatii:

1. respectivul pamant este mostenit, iar proprietarul vrea sa construiasca ceva si sa inceapa o afacere. A obtinut avizele si a inceput constructia. In acest caz, trebuie sa primeasca despagubiri pentru toata afacerea. Iar daca cineva a dat aviz cand se stia ca pe acolo urma sa treaca acest drum... ar trebui ca acesta sa plateasca (cel ce a semnat) cu functia. Iar Statul sa acorde despagubiri pentru incompetenta functionarilor, urmand ca sa-si recupereze banii de la acestia..

2. respectivul pamant a fost cumparat, in acest caz trebuie demonstrat daca proprietarul stia ca pe acolo va trece drumul si totusi a "obtinut" avizele pentru constructii, a inceput sa construiasca, apoi a sistat lucrarile si asteapta despagubiri pentru ca a fost "baiat destept". In acest caz... DNA-ul ar trebui sa se ocupe de caz.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei