Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2008 - Anul XIII, nr. 297 (3978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Periculoşi

Lupii din pădurile judeţului distrug vânatul şi bagă spaima în oameni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Lupii din judeţul Suceava s-au înmulţit excesiv, lupta lor pentru supravieţuire ducând la decimarea speciilor de animale mai mici cu care se hrănesc şi băgând spaima în oamenii care locuiesc în zona de munte, în mai multe cazuri animalele acestora fiind sfâşiate în curţi. Înmulţirea numărului de lupi, semnalată de Elisei Todaşcă, primarul din comuna Poiana Stampei, care a tras recent un semnal de alarmă, avertizând că elevii care se deplasează la şcoală la prima oră a dimineţii ar putea fi atacaţi de aceste fiare, este confirmată şi de Nicolaie Goicea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, care se confruntă de mai mulţi ani de zile cu probleme din cauza lupilor, care distrug alte specii de vânat.

 

Ciutele, devorate în masă de lupi 

Directorul AJVPS ne-a explicat că problema este una veche, accentuată de la an la an.

În opinia sa, problemele au început în 1993, când România a aderat la Convenţia de la Berna, pentru protejarea răpitoarelor mari, deşi la noi lupul nu a fost niciodată în pericol de dispariţie. Timp de patru ani de zile nici un lup nu a mai fost împuşcat în ţară. Din 1997 vânarea acestor animale a fost din nou permisă, însă cotele de împuşcare au fost mici.

„Din 1997, de când s-a revenit la vânarea lupilor, an de an s-au acordat cote de împuşcare mici faţă de capacitatea de înmulţire a speciei. Apoi, în ţară s-a interzis total vânătoarea cu capcane sau cu steguleţe, ceea ce nu se întâmplă în prea multe state din Europa”, a explicat Nicolaie Goicea. El a arătat că în acest an a solicitat de la Ministerul Mediului permisiune pentru a vâna 30 de exemplare, însă a fost anunţat că va primi o cotă de 10, maximum 15 lupi.

Acesta a arătat că au fost situaţii când pe un fond de vânătoare abia s-a reuşit împuşcarea a trei-patru ciute, timp în care alte 20 de leşuri ale acestora au fost găsite sfâşiate de lupi.

„Atunci când aceste efective nu-i mai ajung, lupul se deplasează chiar şi spre animalele domestice, astfel explicându-se semnalarea sa frecventă de către om. Din punctul meu de vedere, efectivul de lupi din judeţ este mai mare decât cel suportabil ecologic”, a mai punctat Goicea.

 

Pericolul turbării

Primarul din Poiana Stampei a declarat că în ultima perioadă lupii au atacat vaci, cai, sau oi pe care le-au întâlnit în câmp, însă în câteva cazuri au intrat şi în curţile oamenilor, sfâşiind câinii din legători. În privinţa temerilor referitoare la atacuri asupra oamenilor, Goicea ţine să lămurească lucrurile.

„Lupul nu atacă omul. Atâta timp cât fiinţa umană este vie, lupul fuge de ea”, a precizat directorul AJVPS, admiţând însă că virusul turbării poate transforma cu uşurinţă lupul într-un atacator. Cum rabia este o boală răspândită în judeţ, acest pericol nu este deloc de neglijat. Un episod care demonstrează acest lucru s-a petrecut în luna aprilie a acestui an, în comuna Fundu Moldovei. Un bărbat a fost atacat în gospodăria în care lucra de o lupoaică turbată, care i-a sărit la gât. După o luptă pe viaţă şi pe moarte, bărbatul a ucis animalul, alegându-se cu o mână şi un obraz sfâşiat.

Conform evaluărilor oficiale, pe fondurile de vânătoare din judeţ se găsesc în jur de 220 de lupi. În opinia lui Goicea, pentru a se ajunge la un normal ecologic efectivele ar trebui reduse aproape la jumătate.

 

Lupul, greu de vânat  

Lupul se vânează în sezonul de iarnă. Deoarece este un animal foarte rapid, acesta poate fi reperat şi urmărit mai uşor doar pe zăpadă, condiţii în care în acest an, cel puţin până acum, vânătorii nu prea l-au căutat. Interesul scăzut al vânătorilor se mai datorează şi faptului că blana acestui animal nu mai are valoare, iar carnea sa nu este comestibilă. Important este doar trofeul, considerat valoros de către vânători. În judeţul Suceava cei mai mulţi lupi sunt întâlniţi în zonele Râşca-Mălini, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.        

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupii din pădurile judeţului distrug vânatul şi bagă spaima în oameni.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lupii din pădurile judeţului distrug vânatul şi bagă spaima în oameni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei