Deşi sunt angajaţi la firme diferite, cei doi sunt colegi de serviciu.
Propuneri indecente, prin telefon, în miez de noapte
Reclamanta, în vârstă de 26 de ani, le-a spus oamenilor legii că toată povestea a început în luna septembrie a acestui an, atunci când agentul de pază respectiv, G.S., în vârstă de 30 de ani, a sunat-o pe telefonul mobil, deşi ea nu îi dăduse numărul, şi i-a propus să înceapă o relaţie cu el.
Tânăra, care este şi însărcinată, susţine că i-a explicat bodyguardului că are prieten şi că nu e interesată de oferta acestuia.
Din acel moment, le-a povestit chelneriţa anchetatorilor, a început să fie terorizată de agentul de pază, enervat la culme, explică tânăra, de faptul că a fost refuzat.
„A început să mă sune în fiecare zi, de multe ori, uneori la ore târzii în noapte, făcându-mi avansuri cu conotaţii sexuale”, mărturisea chelneriţa în plângerea făcută împotriva bodyguardului.
„Te desfigurez”... „îţi rup capul”
Tânăra a povestit că, după telefoanele obscene de la miez de noapte, au început să apară şi mesajele de ameninţare pe telefonul mobil.
Nici schimbarea numărului de telefon nu l-a ţinut la distanţă pe agentul de pază, care a reuşit să-i afle noul număr şi să continue să o terorizeze. Tonul mesajelor şi telefoanelor primite de la colegul de serviciu devenea de la o zi la alta tot mai violent, ajungându-se la ameninţări de genul „te desfigurez”, „îţi rup capul” etc..
Chelneriţa spune că agentul de pază a început să-i terorizeze la telefon şi prietenul, făcându-l pe acesta „bulangiu” şi ameninţându-l cu bătaia.
La un moment dat, povesteşte tânăra, i-a spus agentului de pază că dacă nu va înceta cu telefoanele de ameninţare îl va reclama la poliţie, însă acesta i-a răspuns că are relaţii peste tot şi nu are ce să-i facă, oferindu-i o singură soluţie: să facă sex cu el.
Varianta bodyguardului
Coşmarul telefoanelor de ameninţare avea să continue şi în lunile următoare, bodyguardul sunând-o pe telefonul mobil şi pe o nepoată în vârstă de 13 ani de-a chelneriţei, cerându-i minorei să-i transmită mătuşei sale fel de fel de mesaje obscene.
Chelneriţa susţine că, de multe ori, a fost ameninţată chiar de faţă cu prieteni de-ai ei şi că a înregistrat o parte din convorbirile telefonice pe care le-a avut cu bodyguardul.
De cealaltă parte, agentul de pază neagă toate acuzaţiile şi spune că reclamanta i-ar fi cerut să-l ameninţe pe bărbatul care a lăsat-o însărcinată, pentru a scoate de la acesta 1500 de euro, pentru acest serviciu urmând să primească 500 de euro.
Bărbatul incriminat a susţinut că a fost reclamat pentru hărţuire sexuală din răzbunare.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii din Rădăuţi, dosarul urmând să ajungă pe birourile procurorilor din localitate.
De ce hărţuirea sexuală nu „prinde” la suceveni
Potrivit Codului Penal, hărţuirea unei persoane prin ameninţare sau constrângere, în scopul de a obţine satisfacţii de natură sexuală, de către o persoană care abuzează de autoritatea sau influenţa pe care i-o conferă funcţia îndeplinită la locul de muncă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă ne luăm după statistici, însă, în judeţul Suceava, această infracţiune nu prea face victime, în ultimii trei ani, de exemplu, fiind înregistrare doar câteva reclamaţii.
Psihologul Dacian Tudose e de părere că fenomenul hărţuirii sexuale e prezent şi în Suceava şi face victime atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor
„În ciuda faptului că suntem o ţară orientată spre mentalitatea occidentală, rămânem totuşi într-o bună măsură tributari unor stereotipuri specifice societăţilor conservatoare. Acest lucru se reflectă în special în două direcţii. Pe de o parte, temându-se de oprobriul public, victimele hărţuirii sexuale se feresc să facă publice asemenea experienţe, considerând că mai mult au de pierdut, decât de câştigat. În al doilea rând, în mentalul românesc tradiţional deschiderea bărbatului către diferite experienţe intime ocazionale nu este considerată neapărat un fapt negativ. De exemplu, în limbajul cotidian mulţi români vor spune despre un bărbat care face avansuri persoanelor de sex opus într-un mod accentuat că este „un crai”.
Se constată că nu există neaparat o nuanţă peiorativă, ba chiar o oarecare indulgenţă faţă de comportamentul celui numit în acest fel. Mai există o expresie care întăreşte această idee. Se spune în popor că atunci când unui bărbat îi cade jos pălăria el o ridică, o scutură şi pleacă. Tâlcul acestei postulat ar fi următorul: un bărbat chiar dacă este descoperit ca fiind infidel, nu neapărat va suferi oprobiul social. Această indulgenţă a societăţii faţă de cei care se angajează în legături intime ocazionale favorizează apariţia fenomenului hărţuirii sexuale pentru că, tot potrivit unei ziceri din popor, la urma urmei, ”, explică psihologul.
(17 dec 2008, 12:21:15