De la 1 iulie 2008, data introducerii noilor reglementări privind înlocuirea taxei de primă înmatriculare cu taxa de poluare, în judeţul Suceava au fost înscrise în circulaţie aproximativ 7.400 de maşini.
Potrivit şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, comisarul Florin Chiaptanaru, cele mai multe autovehicule înmatriculate sunt second-hand.
„Din estimările noastre, peste 90% din maşinile înmatriculate sunt second, iar datele pe care le avem arată că în această lună se va înregistra o creştere şi mai mare. Practic, celor 7.400 de maşini înmatriculate în intervalul 1 iulie – 1 decembrie 2008 li se vor adăuga alte aproximativ 5.000”, a precizat comisarul Chiaptanaru.
Parcul auto din Suceava, creştere de 12% faţă de anul trecut
Ca urmare a nebuniei înregistrate în ultimele luni privind aducerea şi înmatricularea de maşini second, parcul auto a cunoscut o creştere dinamică.
Datele oficiale arată că în primele 11 luni ale acestui an s-au adăugat încă 12.200 de vehicule, ajungându-se la un total de 109.663, ceea ce înseamnă o creştere de 12% faţă de anul precedent.
„Este cea mai mare creştere pe care am înregistrat-o în ultimii 5 ani. Dacă până acum aveam creşteri ale numărului de maşini de 3 până la maxim 5%, acum se poate vorbi de creştere de trei ori mai mare faţă de media ultimilor ani”, a menţionat şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
Aglomeraţie la ghişeele Serviciului de Înmatriculări
Goana după o maşină second, mult mai ieftină decât una nouă, a provocat şi nemulţumiri. Această avalanşă de proprietari noi s-a făcut simţită cel mai mult la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
Media persoanelor care se prezentau zilnic pentru a obţine numere provizorii sau definitive a crescut exponenţial, ceea ce a dus la cozi şi aglomeraţie.
„De exemplu, la emiterea de numere provizorii am înregistrat o creştere de 15.816 unităţi în primele 11 luni ale acestui an faţă de perioada de comparaţie din 2007. De la 8.127 de cazuri rezolvate anul trecut am ajuns la 23.943 în cursul acestui an, cu menţiunea că din septembrie, de când se pot obţine trei autorizaţii succesive pentru o perioadă de 90 de zile privind emiterea de numere provizorii avem de-a face cu o adevărată explozie de cereri”, a explicat comisarul Florin Chiaptanaru.
Oamenii, în aşteptarea deciziilor noului Guvern
Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava crede că nebunia de la ghişee va scădea spre finele acestei luni. Cât priveşte previziunile pentru anul viitor, acestea sunt greu de făcut, şi depind de măsurile pe care noul Guvern le va adopta în privinţa taxei auto.
Şi sucevenii care şi-au cumpărat maşini second fără a reuşi să le înmatriculeze stau acum în aşteptare.
„Eu am un VW Polo din 1996 pe care am plătit 2.600 de euro. Trebuia să achit o taxă de vreo 300 de euro, dar acum ar trebui să dau peste 1.000, bani pe care nu-i am pentru că mi-am programat altfel bugetul. Am să circul până expiră valabilitatea numerelor roşii şi apoi am să văd ce fac. Dacă am bani o voi înmatricula, dacă nu o ţin în curte şi mă uit la ea”, a spus Ioan Bodnariuc, din Siret.
În aceeaşi situaţie sunt alte sute de oameni, iar speranţele lor se leagă de noul Guvern.
(17 dec 2008, 12:11:17