Specialiştii Grupei Pirotehnice a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, care s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au ridicat elementul de muniţie, au subliniat că, dacă ar fi explodat, proiectilul ar fi distrus totul pe o rază de circa 300 de metri.
Muncitorii care lucrau la îndiguire şi localnici, în pericol
O echipă de muncitori efectuează lucrări de îndiguire şi apărări de mal pe pârâul Clit din comuna Arbore. Luni, în jurul orei 12.30, muncitorul care lucra pe un utilaj care excava pământ a observat că din cupă a căzut un proiectil. Imediat lucrările au fost sistate, fiind sesizată poliţia din localitate. Conform procedurilor, oamenii legii au asigurat zona, aşteptându-i la faţa locului pe specialiştii de la ISU.
Pirotehniştii subliniază că solul era moale, iar dacă proiectilul ar fi căzut pe o suprafaţă mai dură, explozia era iminentă. În raza de 300 de metri care ar fi fost afectată grav de explozie, se aflau mai mulţi muncitori ai firmei care lucrează la îndiguire, utilaje, dar şi casele mai multor localnici.
Proiectilul a fost ridicat în condiţii de maximă siguranţă, fără a se înregistra victime.
Aşa cum se procedează în toate situaţiile de acest gen, pirotehniştii au cercetat toată zona în care a fost găsit proiectilul, concluzia fiind că pe acea suprafaţă nu se mai găsesc alte elemente de muniţie. Proiectilul provine din cel de-al doilea război mondial şi are un calibru de 76 de mm.
În acest an, pe raza judeţului Suceava s-a găsit o cantitate record de elemente de muniţie din cele două războaie mondiale. În primele zece luni ale anului, pirotehniştii au efectuat 62 de misiuni de asanare pirotehnică, ridicând şi ducând la loc sigur 1.115 proiectile, bombe sau grenade. Prin comparaţie, anul trecut, în judeţ au fost găsite doar 101 elemente de muniţie.
(17 dec 2008, 19:32:51