Plângerile penale întocmite de angajaţii DGFP Suceava au fost trimise atât către Curtea de Conturi a României, cât şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
În afara directorului Curţii de Conturi Suceava, Ioan Hurjui, vor fi chemaţi să dea cu subsemnatul şi alţi angajaţi ai instituţiei. Este vorba de un număr de şase controlori financiari, Carmen Crişu, Iuliana Serediuc, Florin Nimigean, Doru Hainal, Camelia Obreja şi Victor Maruseac, toţi acuzaţi de mai multe infracţiuni.
Faptele de care sunt incriminaţi şeful Curţii de Conturi Suceava şi subalternii săi care au fost în control la DGFP Suceava vizează mai multe aspecte, toate tratate în defavoarea angajaţilor de la Fisc, fără nici un fel de justificare.
„Controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi care au atribuţii principale verificarea modului de utilizare a fondurilor publice au acţionat în sens invers, contrar intereselor statului român, luând decizia rambursării de la bugetul de stat a unei sume colosale de bani, respectiv 24.363.364 de lei (n.r. – 243 de miliarde de lei vechi), către SC Bucovina Ecoterm Gaz SA Suceava, neţinând cont de argumentele inspectorilor fiscali, de punctele de vedere ale ANAF şi MEF, de faptul că între cele două autorităţi există un litigiu pe rolul instanţelor de judecată”, se arată în plângerea înaintată către procurorii suceveni.
Un alt aspect care li se impută controlorilor financiari este comportamentul abuziv şi tendenţios în privinţa calculului dobânzilor stabilit în sarcina personalului implicat în soluţionarea deconturilor de TVA. Aşa se face că suma totală imputată angajaţilor DGFP Suceava este de peste 40 de milioane de lei (n.r. – 400 de miliarde de lei vechi).
„Considerăm că toţi controlorii financiari care au fost în control la DGFP Suceava sau care au avut legături cu aceste acţiuni au săvârşit abateri extrem de grave care denigrează imaginea noastră şi a instituţiei”, se arată în plângerile inspectorilor de la Fisc, în frunte cu directorul executiv Petrică Ropotă.
Ioan Hurjui ţine capul listei de acuzaţii
Cele mai multe acuzaţii au fost formulate împotriva directorului Curţii de Conturi Suceava, Ioan Hurjui. Sunt acuzaţii extrem de grave, la care Ioan Hurjui va trebui să găsească răspunsuri coerente şi credibile când va fi audiat de procurori şi de şefii săi de la Bucureşti.
„În exercitarea funcţiei deţinute, acesta a încălcat dispoziţiile legale în vigoare referitoare la activitatea şi competenţa Curţii de Conturi, Camera de Conturi Judeţeană Suceava. Totodată, acesta şi-a determinat subalternii, controlorii financiari care au verificat în anul 2008 activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava să adopte aceeaşi conduită de încălcare a prevederilor legale pe parcursul controlului desfăşurat”, se menţionează în plângerea depusă împotriva directorului Curţii de Conturi Suceava.
Ca o concluzie, „atitudinea domnului Ioan Hurjui întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, precum şi forma participaţiei sub forma instigării la săvârşirea acestei infracţiuni”.
Plângerile trimise către Curtea de Conturi a României şi către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava sunt semnate de 13 persoane, în frunte cu directorul executiv al DGFP Suceava, Petrică Ropotă.