Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avut ieri o întrevedere cu toţi directorii şi contabilii şefi ai celor 11 şcoli generale, 11 colegii naţionale şi licee, precum şi ai celor 18 grădiniţe din municipiul Suceava, pe care i-a mustrat pentru investiţiile demarate în 2008, fără acordul municipalităţii, dar pentru care au cerut bani de la bugetul local.
“A fost an electoral şi multe lucrări s-au făcut peste capul Primăriei. A venit ministrul Învăţământului, a zis fă lucrarea asta. A mai mers undeva – fă şi lucrarea aia. S-au făcut, asta este. Tragem linie şi nu ne mai uităm la ce a fost, deşi a fost un haos. Nu mai înregistraţi nici un fel de lucrări de investiţii fără aprobarea Consiliului Local şi a Primăriei Suceava. Nu este admisibil ca multe investiţii să fie începute fără a avea acordul Primăriei, după care să se vină la noi să le finanţăm din bugetul propriu. Nu mai tolerez aşa ceva”, a spus Ion Lungu.
Buget de austeritate şi investiţii sistate
De asemenea, marile investiţii, demarate mai mult în acte, în 2008, sunt sistate în totalitate, până când nu vor fi identificate resursele financiare din care să fie realizate.
“Aşteptăm să vedem bugetul de stat pentru Învăţământ, în 2009, iar în funcţie de asta vom acţiona mai departe. Până atunci se îngheaţă toate investiţiile mari, cu excepţia celor trei grădiniţe care sunt în curs de modernizare – Aşchiuţă, Prichindelul şi 123, precum şi sala de sport la de Şcoala Gen. Nr. 9. Cele trei grădiniţe trebuie finalizate pentru că este o cerere foarte mare de locuri la grădiniţă. Investiţia la ele a început cu bani de la guvern, dar din păcate banii nu au mai venit. Ni s-a acordat doar 70% din cât s-a aprobat prin hotărâre de guvern”, a spus edilul şef al Sucevei.
Printre marile investiţii care au fost anunţate în 2008, dar pentru care nu este prevăzută încă finanţare se numără extinderile unor corpuri de clădiri la colegiile naţionale Petru Rareş, Spiru Haret, Mihai Eminescu şi o nouă sală de sport la C.N. Ştefan cel Mare.
“Este o situaţie delicată din punct de vedere financiar, încasările la Primărie scad de la o lună la alta. Ne aşteaptă o perioadă de austeritate, aşa că vă rog să fundamentaţi bugete de austeritate. Reduceţi la maxim posibil cheltuielile administrative. Şi la Primărie am redus cheltuielile cu 15%. Nu are rost să începem nişte lucrări, să deteriorăm pe cele existente, pentru ca apoi să fie făcută treaba doar pe jumătate”, a adăugat Ion Lungu.
Primarul Sucevei a amintit de faptul că în 2008, în baza proiectelor depuse, unităţile de învăţământ sucevene ar fi trebuit să primească 400 de miliarde de lei vechi, din care au ajuns doar 40 de miliarde lei vechi.
Pentru 2009, unităţile de învăţământ din municipiul Suceava vor avea la dispoziţie o sumă de aproximativ 1.000 de miliarde lei vechi pentru reparaţii, investiţii urgente şi pentru salariile cadrelor didactice.
(16 dec 2008, 19:03:32
SUCEVENII SA INTELEAGA CA A FOST UN AN ELECTORAL SI NU JUMATATE DE AN ELECTORAL DLE PRIMAR ???
DAR DVS NU A TI FOST LA PRIMARIE CI DOAR IN CAMPANIE ELECTORALA TOT ANUL 2008 ???