Triplarea taxei auto, din data de 15 decembrie, a provocat un val de proteste din rândul celor care şi-au cumpărat maşini din străinătate şi s-au trezit că trebuie să scoată din buzunar mult mai mulţi bani pentru a le putea înmatricula în România.
Sâmbătă dimineaţă, la ora 10.00, dinspre târgul de maşini de la Cumpărătura au început să vină spre centrul municipiului Suceava zeci de autovehicule, majoritatea cu numere roşii. Convocarea la o acţiune de protest a fost făcută prin mesaje trimise prin e-mail şi SMS-uri, încă de la începutul săptămânii.
Locul protestului a fost anunţat a fi esplanada Casei Culturii din Suceava, numai că aici şoferii nu au putut să intre cu maşinile, zona fiind deja blocată, de la sfârşitul lunii noiembrie, pentru manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă.
Avalanşa de maşini a făcut ca în mai puţin de jumătate de oră îngusta stradă Nicolae Bălcescu să fie sufocată, iar poliţiştii de la Rutieră au început negocierile cu şoferii pentru a elibera măcar una dintre benzi. Oamenii au fost informaţi de autorităţi că riscă amenzi şi dosare penale, ceea ce i-a înfuriat şi mai tare, mai ales când au văzut poliţişti în uniformă şi în civil că îi filmau şi îi fotografiau. Printre huiduieli, claxoane, motoare ambalate şi fluierături, protestatarii au scandat lozinci împotriva taxei de înmatriculare şi împotriva primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, considerat principalul responsabil de această măsură.
„Protestează!!! Nu lăsa un guvern incapabil să-şi bată joc de munca ta, de planurile tale!”
Corneliu Roşu, din Şcheia, ne-a spus că în urmă cu 3 săptămâni şi-a adus un Audi 80, din 1994, pe care a dat 2000 de euro. L-a mai costat 500 de euro transportul din Germania şi urma să achite 400 de euro taxa de înmatriculare. Cu mai puţin de 3.000 de euro urma să aibă o maşină bună.
„Am ajuns acasă şi la o săptămână se schimbă legea. Dacă ştiam ce se va întâmpla, nici nu o mai luam. Mă costă acum 1.200 de euro înmatricularea, aproape cât maşina. Ne-am adunat aici ca să cerem să se revină la vechea legislaţie. Nu cerem anularea taxei, ci revenirea la cea anterioară datei de 15 decembrie”, a spus Corneliu Roşu.
Un alt protestatar ne-a declarat că ar fi înţeles chiar şi o majorare de 10-20 la sută, dar el are de plătit acum, în loc de 1200 de euro, 7000 de euro.
„În condiţiile astea trebuie să renunţ la maşină. Sper ca noul guvern să se gândească şi la noi, altfel vom fi nevoiţi să recurgem la alte metode, să ne înmatriculăm maşinile în alte ţări din UE unde sunt legi mai blânde ca în România”, a arătat bărbatul.
Un altul consideră triplarea taxei „ultima zvâcnire a lui Tăriceanu”. „M-am aşezat la rând ca să plătesc taxa şi aflu că s-a scumpit, de la 400 de euro trebuie să dau 1200 de euro. Cum este posibil aşa ceva, ce ţară este asta? Diferenţa înseamnă muncă şi bani furaţi. Pentru ce?”, s-a întrebat şoferul.
„Protestează!!! Nu lăsa un guvern incapabil să-şi bată joc de munca ta, de planurile tale! Cere eliminarea taxei de poluare”, scria pe cele mai multe dintre autoturismele implicate în protest.
Deputatul ales Cătălin Nechifor, de partea protestatarilor
Cu excepţia şefilor de la poliţie şi jandarmi, nici o autoritate nu a venit la Casa Culturii să stea de vorbă cu demonstranţii. Doar deputatul PSD ales în colegiul Fălticeni, Cătălin Nechifor, care a anunţat, de altfel, de săptămâna trecută, că este împotriva triplării taxei auto şi va propune amendarea legii în Parlament, a venit pentru puţin timp în zona centrală.
„Aşa cum am mai spus, consider ilegală această taxă şi îi susţin pe cei care protestează. Există soluţia unei impozitări de mediu multianuale, ca în Germania, unde plăteşti pentru că foloseşti maşina şi poluează. La noi asta există deja în rovignetă, dar foarte puţini ştiu, din păcate”, a spus deputatul Nechifor.
Absenţa autorităţilor i-a făcut pe protestatari să considere că acestea nu apreciază acţiunea lor ca suficient de importantă pentru a-i acorda atenţie, astfel că după o oră de scandări şi claxoane lângă Casa Culturii au decis să meargă să blocheze drumul european E 85, la sensul giratoriu de la ieşirea spre Fălticeni. Cu maşinile în coloană, au plecat din centru pe Bulevardul 1 Decembrie, iar o parte dinspre cei care au mai rămas la târgul de la Cumpărătura au pornit spre oraş.
În câteva minute, toată zona a fost blocată de maşini, la sensul giratoriu staţionând nu mai puţin de 80 de autoturisme. Până la ora 12.00, şirul de maşini ajunsese până la Cumpărătura, pe o lungime de peste 4 km, iar în oraş până la Staţiunea de Cercetări Agricole. Puţin mai jos de complexul comercial Galleria, peste 200 de şoferi au coborât din autoturisme şi au început să strige să vină prefectul şi să huiduie guvernul.
Subprefectul Paşniciuc, „negociatorul” Guvernului, a convins şoferii să renunţe la protest
Protestatarii au fost susţinuţi şi de cei care se aflau întâmplător în trafic, oameni care, deşi au fost împiedicaţi vreme de câteva ore să-şi vadă de treburi, nu au arătat nici cel mai mic semn de nemulţumire.
„Să vină prefectul”, „Hoţii”, „Jos taxa”, „Hingherii poporului” au fost cele mai frecvente scandări.
Cum prefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei, se află în concediu, la negocierile cu demonstranţii a venit subprefectul Dumitru Paşniciuc. Întâmpinat cu huiduieli, el i-a convins, totuşi, pe şoferi, să trimită o delegaţie la Prefectură pentru a redacta împreună o informare către Guvern şi apoi să elibereze drumul.
„Domnule, am votat, m-am prezentat la vot ca orice cetăţean, iar domnul prim-ministru nici nu vrea să ne asculte. Ne obligă să blocăm drumuri şi instituţii, de ce?”, l-au luat la rost liderii grupului pe subprefectul Paşniciuc.
Ei au desemnat, totuşi, patru persoane, care l-au însoţit pe Paşniciuc la Prefectură. Aici au redactat o scrisoare către primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi către ministrul de Interne, Cristian David, în care în numele a circa 200 de semnatari au solicitat anularea taxei auto şi scurtarea timpului de aşteptare pentru omologare şi autentificare la Registrul Auto Român.
După ce au obţinut confirmarea de primire de la Guvern, delegaţia şoferilor s-a întors în mijlocul protestatarilor, cărora le-au împărţit copii ale informării trimise la Bucureşti. Mulţumiţi deocamdată de rezultat, demonstranţii au acceptat să plece, astfel că în jurul orei 13.30 drumul a fost deblocat.
(15 dec 2008, 12:51:12