Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 13 dec 2008 - Anul XIII, nr. 293 (3974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Un serviciu în sprijinul publicului nevăzător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Persoanele cu deficienţe de vedere din municipiul Suceava dispun, începând de ieri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, de un serviciu care, prin sinteză vocală, le oferă incredibile facilităţi de lectură a cărţilor convertite în format „Daisy”.

 

Ca şi cum ar răsfoi o carte tipărită

Prin proiectul intitulat „Biblioteca pentru toţi”, instituţia de carte suceveană, care derulează acest proiect împreună cu Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, este cea de-a doua din ţară dotată cu două dispozitive speciale de citire, cu ajutorul cărora utilizatorul poate „lectura” (asculta) selectiv o carte înregistrată în format „Daisy, ca şi cum ar răsfoi o carte tipărită.

Cartea „Daisy” reproduce conţinutul unui material tipărit (roman, dicţionar, revistă) într-un format digital accesibil nevăzătorilor şi persoanelor cu dificultăţi de citire (dislexici), standardul „Daisy” oferind o mare flexibilitate şi permiţând realizarea de materiale în care textul este sincronizat cu înregistrarea vocală.

 

Playerul „Daisy”

Prin intermediul playerului „Daisy”, un dispozitiv special (care dispune de acumulatori ce permit o independenţă de 10 ore, sau poate fi alimentat de la reţeaua electrică), utilizatorul poate accesa o anumită pagină, poate sări din cuprinsul cărţii la un anumit capitol, poate sări dintr-un paragraf în altul, poate relua o frază anterioară, sau poate trece peste notele de subsol.

Facilităţile de lectură a cărţilor „Daisy” cu ajutorul acestui echipament sunt deosebite faţă de lectura textelor tipărite în alfabetul Braille, sau faţă de ceea ce oferă un obişnuit MP3 player.

 

„O plimbare prin structura cărţii”

Preşedintele Fundaţiei Cartea Călătoare, Mircea Bucur, care este nevăzător (ceea ce nu l-a împiedicat să absolve Facultatea de Matematică), şi coordonatoarea de proiect, Gabriela Dima, au efectuat în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene o demonstraţie cu dispozitivul respectiv.

Dispozitivul permite, aşa cum a arătat Mircea Bucur, „o plimbare prin structura cărţii”, accesul audio al sumarului, al unui anume capitol, subcapitol sau al paginii dorite.

Prin apăsarea unui buton, utilizatorul este informat audio la ce pagină se află şi prin câteva taste de control poate modifica tonul, volumul, viteza de lectură (fără să deformeze vocea naratorului) sau este anunţat când se descarcă acumulatorii.

 

Lectura selectivă

„Lectura selectivă - a subliniat Mircea Bucur - este esenţială pentru elevi şi studenţi”.

Cu ajutorul unei taste se pot pune „semne de carte”, pot fi „subliniate anumite pasaje” şi pot fi „extrase citate”.

Pentru a veni în ajutorul elevilor şi studenţilor nevăzători, fundaţia poate converti în format „Daisy” manuale sau cărţi care nu pot fi găsite pe CD-urile obişnuite.

„Am realizat astfel de cărţi şi pentru un singur om”, a spus Gabriela Dima, coordonatoarea proiectului.

„Nu numărul abonaţilor va da valoare serviciului pe care-l oferim, ci rezultatele obţinute”, a precizat Mircea Bucur adăugând: „Contează foarte mult să poţi face ceva pentru destinul unui om”.

 

21 de titluri de cărţi în format „Daisy”

Aşa cum a precizat preşedintele Fundaţiei Cartea Călătoare „avem permisiunea să convertim în format <Daisy> orice carte tipărită în România”.

Odată cu cele două dispozitive de citire, la biblioteca suceveană au fost înregistrate 21 de titluri (cărţi înregistrate în format „Daisy”, în câte două exemplare fiecare) din care selectăm câteva pentru cei interesaţi:

„Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, „Harry Potter şi Prinţul semipur” şi „Harry Potter şi talismanele morţii”, de J.K. Rowling, „Invitaţie la vals”, de Mihail Drumeş, „O mie de cocori”, de Yasunari Kawabata, „Memoriile unei gheişe”, de Arthur Golden, sau „Pacientul englez”, de Michael Ondaatje.

*

Urmând exemplul ţărilor occidentale, biblioteca din Suceava înfiinţează astfel un nou serviciu, respectiv oferirea de carte în formate accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau de citire, serviciu care funcţionează în cadrul Secţiei de Artă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un serviciu în sprijinul publicului nevăzător.
 Vizualizări articol: 1261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un serviciu în sprijinul publicului nevăzător5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei