Administratorul unic al Consiliului Judeţean Suceava, Petru Luhan, arată, într-un comunicat de presă, că este vorba despre „persoane care vin în România în urma unor invitaţii, un procent de 15-20% plecând mai departe spre țări precum Franța, Italia, restul întorcându-se în Ucraina după 3 luni de zile”.
Autorităţile ucrainene spun, însă, că în ţara lor cel mai frecvent mod de practicare a traficului de persoane este așa-zisul ”export” de femei în Turcia.
Petru Luhan declară că, în privinţa traficului de persoane, în anul 2007 județul Suceava a ocupat locul 27 pe țară, cu un număr de 15 bărbați și 13 femei înregistrate ca fiind victime ale traficului de persoane, iar în anul 2008 a ocupat locul 24 la nivel naţional, cu 9 bărbați și 10 femei înregistrate ca fiind victime ale traficului de persoane.
Georgienii, pe primul loc la emigranţi ilegali prin vama Siret
„După părerea reprezentanților poliției de frontieră, numărul persoanelor care cad victime traficului de persoane este cu mult mai mare, însă nu poate fi cuantificat deoarece cele mai multe persoane refuză să facă reclamație organelor competente”, afirmă Petru Luhan.
În ceea ce priveşte migraţia, deşi nu a ajuns la cifre îngrijorătoare, în acest an numărul migranţilor a fost în creştere faţă de anii precedenţi, iar cei mai mulţi migranţi ilegali au fost cetăţeni georgieni.
Pentru a ţine sub control acest fenomen şi pentru a extinde cooperarea transfrontalieră cu autorităţile ucrainene, între cele două părţi au loc periodic întâlniri de lucru. Ultima a avut loc joi, 10 decembrie, în vama Siret.
Din delegaţia judeţului Suceava au făcut parte Petru Luhan, comisarul Alexandru Buțincu, comisarul-șef Călin Cercel, comisarul-șef Aurel Anea și Nicolai Lucaci, administratorul Vămii Siret, iar din delegația regiunii Cernăuți, locotenent colonel Dudkevici E.V., maior Kovalciuc Yu.V. şi maior Zaiarniuc A.V., din cadrul departamentului de grăniceri Cernăuți.