Miercuri dimineaţă, după ce Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a anunţat că pe teritoriul ţării a fost introdusă carne de porc contaminată, adusă din Irlanda, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava şi-a trimis echipele în teritoriu, pentru a verifica intrările de carne de porc în judeţ din ultimele luni.
În urma controalelor făcute rezultă că de la începutul lunii octombrie, mai multe unităţi de procesare din judeţul Suceava au preluat, de la un depozit din Cluj-Napoca, 3.129 de kilograme de carne de porc contaminată. După ce a fost procesată, carnea a fost vândută în Suceava şi în alte două judeţe, însă cea mai mare parte a cantităţii a fost livrată în magazine din judeţul nostru. Miercuri, în momentul în care sanitar-veterinarii au început verificările, pe piaţă au mai fost găsite doar 75 de kilograme de carne, la o unitate care primise jumătate de tonă de carne, restul cantităţii fiind deja vândută.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a refuzat să precizeze în ce localitate şi la ce societate a fost găsită cantitatea de carne aflată încă pe piaţă. El a precizat doar că marfa de acest gen a fost vândută în tot judeţul şi a dat asigurări că în momentul de faţă în judeţ nu mai există carne contaminată de origine irlandeză. Controalele sanitar-veterinarilor continuă însă, trecându-se la verificarea ieşirilor de carne de porc din judeţ.
Pericol de cancer
În ciuda faptului că sute de tone de carne contaminată a fost consumată în România, conducerea autorităţii naţionale sanitar-veterinare a încercat să liniştească populaţia, argumentul fiind că produsul brut venit din Irlanda a intrat mai întâi la procesare şi abia apoi a fost distribuit la vânzare, condiţii în care nu ar exista un risc în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei.
Cea mai frecventă problemă de sănătate după îngurgitarea dioxinei este acneea severă, care se manifestă prin leziuni care apar în special la nivelul feţei si părţii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxină sunt iritaţii ale pielii, creşterea excesivă a părului pe corp, depigmentarea sau deteriorarea lobului mijlociu al ficatului. De departe însă, cel mai grav efect al dioxinelor asupra organismului uman este apariţia cancerului la adulţi.
(12 dec 2008, 11:50:02
va faceti analiza medicala , sunteti intoxicati cu dioxina , mai aveti o bucata de carne de porc prin frigider contaminata cu dioxina si procesul e ca si castigat !!!!
e atat de simplu de demonstrat in UNIUNEA EUROPEANA si atat de simplu de cerut bani multi drept despagubire ...