El a precizat că deşi s-au făcut contractele pentru achiziţionarea combustibilului necesar, din cauza scăderii încasărilor şi mai ales a datoriilor foarte mari nerecuperate de la populaţie şi de la bugetul de stat, nu sunt bani cu care să poată fi achitate transporturile de huilă.
“Fac un apel la cetăţenii municipiului Suceava, să facă un efort în această perioadă, să îşi plătească facturile la termoficare, pentru că este o situaţie mai delicată. Nu trebuie să ne panicăm, vom avea căldură în această iarnă, pentru că au fost încheiate contracte de furnizare a combustibilului necesar, dar dacă nu se încasează şi banii necesari, nu vom avea cu ce îl plăti. Mai mult, cele 47 de miliarde de lei vechi care trebuiau să fie date de la stat, drept subvenţie la achiziţionarea de combustibil, nu au fost acordaţi încă, ceea ce dovedeşte încă o dată că Guvernul nu îşi respectă plăţile către autorităţile locale, chiar şi când e vorba de un domeniu sensibil, precum încălzirea populaţiei”, a spus Ion Lungu.
Acesta a precizat că în ultimele două luni, municipalitatea suceveană a achitat către Termica peste 30 de miliarde de lei vechi din datoriile existente, în acest fel dorind să facă front comun cu populaţia, la achitarea datoriilor şi facturilor curente, în aşa fel încât să poată fi plătite vagoanele cu cărbune care se livrează în această perioadă.
Termica, privatizată sau desfiinţată
Problemele financiare ale Termica se datorează atât subvenţiilor neîncasate de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local, pe parcursul a mulţi ani, cât şi datoriilor imense acumulate de populaţie, prin neplata facturilor.
În prezent, datoriile populaţiei către Termica depăşesc 9 milioane de lei (90 de miliarde lei vechi), iar încasările din ultima perioadă sunt cele mai slabe din ultimii ani, fiind cu 15- 20 % mai mici decât în aceeaşi perioadă a anilor trecuţi.
“Din primăvară trebuie să luăm o decizie capitală în ceea ce priveşte funcţionarea societăţii de termoficare. Vom încerca o privatizare a Termicii, în interesul comunităţii şi al municipalităţii, dar în măsura în care acest lucru nu va reuşi, Doamne-fereşte, nu avem altă soluţie decât să restrângem activitatea la CAF-urile din spatele Ambro”, a concluzionat Ion Lungu.