Printre hoţii prinşi la furat în marile magazine s-au numărat, în ultima perioadă, indivizi din Cluj Napoca, Caraş-Severin, Iaşi, Bacău sau Botoşani. „De obicei aceşti indivizi nu au antecedente penale. După ce îi verificăm însă, vedem că au pe rol fapte de furt asemănătoare. Fiind vorba de prejudicii mici, ei nu ajung să fie condamnaţi şi astfel nu figurează cu antecedente penale”, a explicat comisarul şef Corneliu Jureschi, şeful Poliţiei municipiului Suceava. Acesta spune că furturile din marile magazine ale Sucevei nu reprezintă un fenomen (25-30 de cazuri într-un an de zile) însă, pe fondul apariţiei celor două mall-uri în oraş, trebuie luate măsuri pentru descurajarea celor care şi-ar putea face un obicei din a fura din hypermarketuri.
Mulţi hoţi fentează sistemele de siguranţă
Toate hypermarketurile şi mall-urile au angajaţi agenţi de pază, care supraveghează persoanele aflate în magazin. Cel mai adesea, hoţii sunt observaţi pe camerele de luat vederi ale unităţii sau sunt opriţi după ce sistemele de siguranţă de la ieşirea din magazin avertizează agenţii că o persoană are asupra sa un bun cu care nu a trecut pe la casă. Imediat ce reţin un suspect şi au indicii că este vorba despre un furt şi nu de o eroare a unui client ori a unui vânzător, agenţii au obligaţia de a anunţa poliţia, care face cercetări şi întocmeşte actele de constatare a furtului.
Comisarul şef Jureschi crede că mulţi hoţi reuşesc să fure bunuri fără a fi identificaţi, în ciuda bunelor condiţii de securitate asigurate de administratorii magazinelor.
„Periodic, ţinem legătura cu administratorii magazinelor, ne întâlnim cu ei şi cu reprezentanţii firmelor de pază, discutăm despre modul de operare al hoţilor şi încercăm să prevenim furturile, atât din partea hoţilor, cât şi din partea angajaţilor, care au avantajul de a cunoaşte foarte bine sistemele de securitate”, a mai spus comisarul şef.
De la lame de ras şi tampoane, la televizoare
Printre bunurile furate de-a lungul timpului din hypermarketuri, dar recuperate în scurt timp de agenţii de pază, se numără lame de ras, gume de mestecat, tampoane şi televizoare.
În cazul acestora din urmă, un individ le-a pus într-un cărucior şi pur şi simplu a încercat să iasă cu ele pe lângă o casă, bazându-se pe faptul că acestea nu aveau ataşate sisteme de siguranţă.