Veterinarii au diagnosticat al 64-lea caz de rabie în acest an, boala fiind întâlnită la vulpe (52 de cazuri), dihor, jder, lup, câine, pisică şi bovină. În ceea ce priveşte trichineloza, autorităţile sanitar-veterinare spun că este foarte posibil ca boala să existe la un număr important de mistreţi, condiţii în care este absolut obligatoriu ca fiecare animal vânat să fie consumat numai după ce analizele confirmă că acesta nu este contaminat cu acest virus.
Porcul mistreţ cu trichineloză, împuşcat la Câmpulung Moldovenesc
Porcul mistreţ cu trichineloză a fost împuşcat duminică, pe fondul de vânătoare 21, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, zona Rarău. Respectând procedurile, vânătorii au trimis probe la laborator, pentru a se verifica dacă mistreţul pe care l-au împuşcat nu este bolnav de pestă porcină sau trichineloză. Confirmarea existenţei virusului a venit marţi. Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a avertizat că punerea în consum a cărnii de porc înainte de obţinerea buletinului de analiză se sancţionează cu amendă de până la 10.000 de lei, în timp ce în cazul îmbolnăvirii unui om, vânătorul intră sub incidenţă penală.
Trei vaci contaminate cu rabie, într-o gospodărie
O femeie din comuna Cacica, Ştefania Turza, a rămas fără cele trei vaci pe care le avea în gospodărie, după ce acestea au contaminat virusul turbării. În cursul zilei de luni femeia a observat un comportament total nefiresc la una dintre vaci. Aceasta saliva abundent şi se lovea cu capul de pereţii grajdului. Bănuind că s-a intoxicat, proprietarii au sacrificat bovina, anunţând totodată medicul veterinar din localitate. Acesta a sesizat imediat conducerea DSVSA, despre prezenţa iminentă a rabiei. În seara aceleiaşi zile celelalte două vaci aflate în grajd au murit.
„În cazul animalului sacrificat avem confirmarea rabiei după analizele de laborator, în timp ce la bovinele care au murit analizele urmează să fie finalizate în scurt timp. Oricum, şi în cazul lor nu poate fi vorba decât despre acelaşi virus”, a explicat Dulgheru. El a precizat că, de la începutul anului, în comuna Cacica au mai fost înregistrate trei cazuri de rabie, la vulpe, în zonă fiind încă un focar activ.
Pentru anihilarea virusului s-a trecut la dezinfecţia locului în care au stat bovinele, urmând a se vaccina toate animalele din focar.
„Îmi reînnoiesc apelul către organele de vânătoare, care trebuie să împuşte mai multe vulpi şi către primării, în ideea de a se implica activ în gestionarea problemei câinilor fără stăpân, aceste două specii de animale fiind purtătoare de rabie şi extinzând-o cu uşurinţă”, a încheiat directorul DSVSA Suceava.