Primele funcţii la care au făcut referire liderii judeţeni suceveni au fost cele de la nivelul conducerii Prefecturii Suceava, cu toate că potrivit legii acestea sunt considerate apolitice. Prevederi legale care rămân în continuare doar pe hârtie, având în vedere că după alegeri, partidele care urmează să formeze Guvernului îşi revendică şi susţin pentru funcţiile de prefect propriii membri.
Primele referiri la viitoarele schimbări la nivelul conducerilor administrative ale judeţului au pornit de la liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, cel care a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit primelor negocieri între cele două partide, funcţiile de prefect şi subprefect în judeţele în care preşedinţia Consiliului Judeţean este deţinută de PD-L ar urma să revină PSD.
Dorinţa liderului PSD Suceava ar putea fi însă imposibil de concretizat, având în vedere că este greu de crezut că liderul PD-L Suceava şi al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, ar renunţa la conducerea Prefecturii.
Mai mult, în zilele de după alegerile parlamentare, numele actualului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, a fost vehiculat din ce în ce mai mult ca viitor prefect al judeţului Suceava. Asta în condiţiile în care Carcalete a pierdut funcţia de senator în colegiul Rădăuţi – Siret, cu toate că a obţinut cele mai multe voturi în zona respectivă, iar o recompensă în plan administrativ ar putea fi considerată echitabilă.
„Nu m-am gândit încă la funcţia de prefect. Voi vorbi numai pe lucruri concrete. Aştept să văd cum se va forma noul Guvern şi apoi vom putea discuta. Oricum, dacă se pune problema să ocup această funcţie, o voi accepta numai în anumite condiţii, pe care le voi anunţa când va fi cazul”, a declarat ieri, Petru Carcalete.
Flutur i-a solicitat lui Mîrza să fie rezervat în declaraţii
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, nu a confirmat declaraţiile lui Gavril Mîrza legate de preluarea conducerii Prefecturii de către un reprezentant al PSD. Mai mult, Flutur a precizat că în condiţiile în care între PD-L şi PSD nu au fost finalizate negocierile, a discutat cu Gavril Mîrza pentru ca acesta „să nu se grăbească atunci când face referire la cei care ar urma să ocupe anumite funcţii administrative”.
Afirmaţia lui Flutur lasă să se înţeleagă faptul că PD-L Suceava nu este dispus că piardă funcţia de prefect, situaţie în care PSD ar putea să obţină o funcţie de subprefect.
Dacă conducerea prefecturii va reveni democrat-liberalilor, PSD l-ar putea numi în funcţia de subprefect pe liderul Organizaţiei Municipale a PSDPSD Suceava, nu a candidat nici pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, şi nici pentru un mandat de parlamentar. Suceava, Virginel Iordache. Nominalizarea acestuia pentru postul de subprefect este aproape o certitudine, în condiţiile în care Iordache, deşi deţine conducerea organizaţiei
„Nu s-a discutat despre această nominalizare, pentru că încă suntem încă în faza negocierilor. Aşteptăm noul Guvern, însă consider că pentru a asigura un echilibru în judeţul Suceava, ar fi normal ca prefectul să fie stabilit la propunerea PSD”, a declarat Virginel Iordache.
Probleme cu ocuparea uneia dintre funcţiile de subprefect
Prefectura judeţului Suceava este condusă în momentul de faţă de Ovidiu Doroftei, în calitate de prefect, şi de cei doi subprefecţi, Dumitru Paşniciuc şi Angela Zarojanu.
Dintre cei trei, doar Dumitru Paşniciuc este „titular” pe funcţie, ocupând-o prin concurs. Acesta este, în momentul de faţă, singurul care nu este luat în discuţii pentru a fi schimbat.
Funcţia de prefect şi al doilea post de subprefect sunt deţinute, în prezent, cu titlu interimar, urmând ca acestea să fie ocupate în urma unui concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În aceste condiţii, schimbarea actualilor ocupanţi ai acestor posturi ar fi mai uşoară. Singura problemă ar putea-o reprezenta funcţia de subprefect, în condiţiile în care ANFP a anunţat deja organizarea concursului pentru ocuparea postului, în data de 16 decembrie a.c., la care s-au înscris Angela Zarojanu, fostul prefect Alexandru Băişanu şi şeful corpului de control al prefectului Gheorghe Cotin. Cu toate acestea, având în vedere noua alianţă parlamentară, este de aşteptat ca examenul organizat de ANFP să fie amânat până după formarea noului Guvern.
(11 dec 2008, 11:25:59