Sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava a fost luat cu asalt încă din noaptea de luni spre marţi. De teamă ca nu cumva să rămână şi cu banii daţi şi fără numere de înmatriculare permanente, zeci de suceveni s-au aşezat la coadă de la miezul nopţii. Constantin Maidan este unul dintre cei care a venit să prindă rând pentru a fi sigur că Fiatul pe care l-a cumpărat nu va rămâne doar piesă de muzeu.
„Am venit la ora 2.00 noaptea, dar nu eram primul, mai erau doi oameni înaintea mea. Până la 8.00, când s-a deschis la Iulius Mall şi am putut intra înăuntru, se adunase deja o mulţime mare de oameni. S-au împins atât de tare încât erau să spargă geamurile”, a explicat Constantin Maidan, din Rădăuţi. Bărbatul a precizat că a cumpărat un Fiat fabricat în 1999, pentru care a plătit în cursul zilei de luni taxa aferentă, adică 46 de milioane de lei vechi, iar dacă trebuia să plătească triplu ar fi renunţat la maşină.
„Eu trebuie să înmatriculez un Golf 3 fabricat în 1993. Am dat pe maşină 1.500 de euro şi taxă de 22 de milioane de lei vechi. Dacă trebuia să dau vreo 70 de milioane de lei vechi renunţam, că doar nu era să dau mai mulţi bani decât am dat pe maşină”, a declarat Ionuţ Cobzariu, din Dolhasca.
Şi cifrele oficiale oferite de conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava arată o creştere semnificativă a numărului de clienţi.
„Dacă într-o zi obişnuită erau 120-140 de persoane pentru înmatriculări definitive, astăzi (n.r. - ieri) am avut peste 220 de dosare rezolvate. Din estimările noastre, şi zilele următoare va fi la fel de aglomerat”, a spus comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
Drumuri de pomană la Trezorerie
În schimb, toţi cei care s-au prezentat în cursul zilei de ieri la ghişeele Trezoreriei din judeţ pentru a achita taxa de înmatriculare după vechea formulă de calcul au avut surpriza să constate că banii pe care îi aveau la ei au fost insuficienţi, în condiţiile în care suma pe care trebuiau să o achite s-a triplat. Nemulţumirile au fost cu atât mai mari, cu cât, în cursul zilei de luni, 8 decembrie, dată de la care se aplică noua metodă de calcul, taxa de poluare auto a fost plătită după vechea formulă.
„Am venit astăzi (n.r. – ieri) de la ora 8.00 pentru a plăti 15 milioane de lei vechi, pentru o maşină din anul 1994, cu Euro 2. Când am ajuns la ghişeu, mi s-a spus că trebuie să dau 45 de milioane de lei, deci de trei ori mai mult. Am rămas total surprins de această situaţie. Nu am achitat suma care mi s-a cerut potrivit noii formule, şi nici nu o voi face, pentru că mi se pare exagerată”, a declarat suceveanul Viorel Cătălin Marchitan.
Cazul nu este unul singular, în condiţiile în care la ghişeele Trezoreriei Suceava s-au prezentat, ieri, zeci de persoane care au vrut să plătească taxa de poluare pentru maşinile second hand după vechea formulă.
Încasări record la Trezoreria Suceava
Dacă ieri nu s-a încasat nici un leu, în cursul zilei de luni, 8 decembrie a.c., s-a înregistrat un nou record. Astfel, dacă vineri, 5 decembrie a.c., Trezoreria a încasat puţin peste 770.000 de lei, în cursul zilei de luni valoarea a fost de 1.106 milioane de lei (11,06 miliarde de lei vechi).
Pe lângă decalarea termenului de aplicare a majorărilor la taxa de poluare, una dintre nemulţumirile celor care au venit să o plătească a fost aceea că au trebuit să achite o sumă mai mare decât dacă ar fi venit la Trezorerie în cursul zilei de luni. Se pare că această situaţie a fost determinată de faptul că Ministerul Finanţelor Publice a transmis noul software-ul prin care se calculează noua taxă abia în cursul zilei de marţi, 9 decembrie. De asemenea, Monitorul Oficial în care a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului a fost transmisă Administraţiilor Fiscale după încheierea programului de luni al Trezoreriei.
Taxa nu va fi plătită pentru maşinile Euro 5 şi Euro 6
Pe lângă majorarea taxei de poluare plătită la înmatricularea maşinilor rulate, în ordonanţa de urgenţă a Guvernului se mai precizează că începând cu data de 15 decembrie a.c., autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi şi care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei. În acelaşi timp, de luni, 8 decembrie a.c., nu se va plăti taxa de poluare pentru maşinile conforme cu normele Euro 5 şi Euro 6, dar şi pentru cele electrice şi hibride.
(10 dec 2008, 19:43:06