La Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Suceava, instituţie nou creată pentru plata tuturor tipurilor de alocaţii, părinţii au început deja să se intereseze de prevederilor noilor norme metodologice, fiind de aşteptat ca sute de familii beneficiare să schimbe părintele care rămâne acasă să se ocupe de creşterea copilului.
Atât la nivel local, cât şi naţional, bărbaţii au o medie a salariului mai ridicată, condiţii în care mulţi ar putea opta pentru intrarea în concediu, în locul soţiilor.
Indemnizaţia, 85% din salariul părintelui care creşte copilul
După cum ne-a declarat Mirela Florea, directorul instituţiei, în momentul de faţă sunt 5.539 de familii care beneficiază de indemnizaţie pentru copiii până în doi ani, în aproximativ 30% dintre cazuri taţii fiind cei care au optat pentru a rămâne acasă, cu cei mici. „Cu siguranţă, procentul taţilor care vor solicita indemnizaţie va creşte semnificativ”, a precizat Florea.
Conform legii aflate încă în vigoare, părinţii care au unul sau mai mulţi bebeluşi primesc, timp de doi ani, o indemnizaţie de 600 de lei, plus alocaţia de 200 de lei.
Prin noua Hotărâre de Guvern, care modifică şi completează normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005, din ianuarie 2009 indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 600 de lei, sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni de părinte. Aceleaşi norme mai prevăd că „la stabilirea cuantumului indemnizaţiei se iau în calcul toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate de persoana respectivă”.
Beneficiarii pot solicita indemnizaţie în funcţie de salariu în termen de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, banii urmând a fi acordaţi retroactiv.