Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului aprobarea unui număr de 75 de posturi de fochişti, care să se ocupe de întreţinerea şi manipularea centralelor termice din unităţile de învăţământ sucevene. Ministerul refuză însă să aprobe cererile, iar Inspectoratul Şcolar nu poate angaja personal pentru aceste posturi, deşi şcolile nu pot obţine autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dacă nu au oameni angajaţi să se ocupe de întreţinerea centralelor termice.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „deşi există această situaţie, cele mai multe şcoli au găsit o soluţie pentru această problemă, şi anume au angajat un muncitor pe care l-au trimis apoi la cursuri de calificare de scurtă durată pentru întreţinerea centralelor”. Prin declaraţia sa, Carcalete explică faptul că „şcoala din Voievodeasa stă închisă nu pentru că nu are fochist, ci pentru că autorităţile locale nu şi-au făcut treaba”.
În comuna Suceviţa, la Voievodeasa, o şcoală nou construită stă închisă, deşi este mobilată şi dispune de utilităţi. Directoarea şcolii, Rodica Onica, a declarat că nu primeşte aviz de funcţionare din cauză că nu are fochist care să se ocupe de centrala termică, fochist pe care numai IŞJ îl poate angaja. Directoarea a mai spus că a făcut două cereri pentru aprobarea posturilor de fochist, însă acestea au fost respinse. În replică, inspectorul general a dat exemplul şcolilor care au rezolvat problema angajând un muncitor, pe care ulterior l-au trimis la curs de calificare pentru întreţinerea centralelor.