Şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, Elena Oanea, a spus că „au fost verificaţi 36 de agenţi economici din judeţ şi s-au aplicat 37 de amenzi contravenţionale”. Peste 1.000 de kilograme de produse de post au fost verificate, iar amenzile aplicate se ridică la aproximativ 125 de mii de lei.
Principalele deficienţe constatate de inspectorii OJPC în cadrul controlului sunt comercializarea de produse expirate, lipsa specificării cantităţii ingredientelor care apar în denumirea produsului, lipsa denumirii producătorului, ingredientelor sau lipsa precizării gramajului, precum şi lipsa afişării preţurilor.
Cremwurşti stricaţi
Inspectorii OJPC au descoperit la SC DEFEL COM Suceava, punct de lucru Rădăuţi, cremwurşti vegetali cu aspect organoleptic necorespunzător, produşi de SC KILLER SRL Horodnic.
„Buletinul de analiză emis de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a confirmat suspiciunile inspectorilor pentru protecţia consumatorilor. Produsele prezentau culoare şi umiditate modificate, capetele produselor erau oxidate, iar compoziţia era discontinuă şi neaderentă la membrană”, a mai spus Elena Oanea. În consecinţă, atât comerciantul cremwurştilor, cât şi producătorul acestora au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 7000 de lei.
Pate de ciuperci fără ciuperci
Pate de ciuperci, dar fără ciuperci, un alt produs alimentar de post comercializat prin magazinele sucevene. În cadrul controlului tematic vizând comercializarea produselor de post s-a identificat produsul “Pate de ciuperci” distribuit de SC AGRO COMPANY SRL Deva, punct de lucru Pătrăuţi, Suceava.
„Verificând lista de ingrediente s-a constatat că aceasta cuprindea, pe lângă proteina vegetală de soia, amidon de cartofi, ulei vegetal, şi componenta aromă de ciuperci”, a declarat şeful OJPC Suceava, Elena Oanea.
Potrivit legii, în cazul în care un ingredient este accentuat la etichetare prin cuvinte sau când ingredientul conferă caracteristici specifice alimentului, este obligatorie înscrierea pe etichetă a cantităţii acestuia exprimată în procente. Elena Oanea a spus că „în cazul produsului menţionat, nu numai că nu era specificată cantitatea în procente a ingredientului <ciuperci>, ci acesta nu se regăsea deloc în lista de ingrediente”. Această practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare, motiv pentru care societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 4.000 de lei.