Adversitatea dintre cei doi durează de ani buni şi nu de puţine ori atacurile reciproce au depăşit tărâmul politic şi s-au extins în plan personal, plasându-i pe poziţii care au tăiat calea oricărui dialog.
În perioada în care Gheorghe Flutur a fost senator, nu a pierdut nici o ocazie de a-l ataca pe Gavril Mîrza, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar răspunsul acestuia din urmă a fost de pe aceleaşi poziţii. Acum rolurile s-au inversat, Mîrza este senator şi Flutur preşedinte al CJ, numai că de această dată se prefigurează că vor fi de aceeaşi parte a baricadei, partidele lor negociind pentru formarea guvernului.
După decizia de aseară a PSD, de a intra la guvernare alături de PD-L, Gheorghe Flutur a refuzat orice comentariu vizavi de guvernarea împreună cu „baciul penal”, cu „gaşca de dinozauri comunişti”, cu un „PSD nereformat, plin de corupţi” strânşi „sub basca lui Ion Iliescu”, aşa cum i-a acuzat, de altfel, pe liberali că au făcut în ultimii doi ani.
De cealaltă parte, Gavril Mîrza merge de bună voie la „dictatorul Flutur Gheorghe”, la „ucigaşul găinilor din România”, „ruşinea sucevenilor”, „patronul nelegiuirilor” etc.
Ieri, Mîrza a apreciat că lui Gheorghe Flutur „i-a devenit dragă basca lui Ion Iliescu”. „A vorbit atâta de basca lui Iliescu încât i-a dat Dumnezeu una”, a declarat liderul PSD Suceava.
PSD pretinde guvernare fără Stolojan şi UDMR
Mîrza a mai spus că la nivelul Comitetului executiv al PSD s-a stabilit cadrul negocierilor cu PD-L, printre care excluderea UDMR de la guvernare, includerea prevederilor sociale şi a celor pe agricultură din programul PSD în programul de guvernare şi repartiţia funcţiilor de conducere de la Camera Deputaţilor şi Senat.
„Se negociază totul, inclusiv premierul, dar nu îl acceptăm prim-ministru pe Theodor Stolojan. La ministere nu avem pretenţii speciale, poate doar cel de Finanţe”, a spus Gavril Mîrza.
Un alt lider al PSD Suceava, prim-vicepreşedintele Cătălin Nechifor, şi-a exprimat speranţa că guvernarea PSD-PD-L va fi una bazată pe respect reciproc şi pe respectarea înţelegerilor din protocolul de guvernare.
„Cele două partide însumează peste 70 la sută din mandate, ceea ce înseamnă o majoritate stabilă, care dă posibilitatea unei guvernări fluide. Pentru ţară este o variantă bună, pentru PSD nu este neapărat cea mai bună conjunctură, pentru că ni se diminuează şansele de a prelua în 2009 preşedinţia României”, a declarat Nechifor.
Acesta a mai spus că o astfel de formulă de guvernare este un exemplu că partidele pot fi responsabile şi pot pune interesul naţional înaintea interesului propriu.
Atât PSD, cât şi PD-L vor avea dificultăţi în a convinge, însă, sucevenii de adevărul acestei motivaţii deoarece în ultimii 8 ani, în judeţul nostru, atât unul, cât şi celălalt au cerut voturile nu atât pentru propriile lor programe, cât pentru uciderea politică a adversarului.
( 9 dec 2008, 15:45:08