Apelul vine în condiţiile în care în următoarele două săptămâni vor fi sacrificaţi foarte mulţi porci, care vor fi pregătiţi pentru masa de Crăciun.
În locul acestei metode interzise de Uniunea Europeană se recomandă asomarea cu pistolul cu glonţ captiv. Acest procedeu presupune împuşcarea animalului în cap, cu pistolul special creat pentru sacrificare.
„Oamenii trebuie să înţeleagă că această metodă de sacrificare este în primul rând comodă. Cu ajutorul pistolului porcul poate fi sacrificat de o singură persoană, cu efort minim, nu mai este nevoie de trei-patru oameni”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
El a precizat că la toate cele zece abatoare din judeţ există astfel de pistoale, iar micii crescători se pot adresa acestor unităţi, pentru ca porcul să fie sacrificat cu ajutorul pistolului.
„Prefectura a primit un ordin de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi a transmis tuturor primăriilor din judeţ o dispoziţie conform căreia Consiliile Locale trebuie să găsească o persoană sau mai multe din localitate, care să obţină autorizaţie pentru asomare şi să poată astfel sacrifica porcii oamenilor”, a punctat acesta. Totuşi, a recunoscut Dulgheru, până la sfârşitul acestui an se va merge pe supraveghere şi recomandări, fără a se aplica amenzi celor care continuă să sacrifice porci după tradiţie.
Permisul pentru pistolul cu glonţ captiv se poate obţine de la Serviciul de Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.