Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 dec 2008 - Anul XIII, nr. 288 (3969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Greu de înţeles

O şcoală de sute de mii de euro stă închisă pentru că nu are fochist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ca la noi la nimeni. Aproape 300 de elevi şi preşcolari din localitatea Voievodeasa învaţă îngrămădiţi, în două schimburi, într-o şcoală veche, construită de austro-ungari în anul 1839. Până acum nimic neobişnuit, pentru că şcoli mai vechi de un secol mai sunt în judeţ. Mai puţin obişnuit este însă faptul că la Voievodeasa, în curtea şcolii vechi se află o şcoală nouă, construită cu bani de la Banca Mondială, dotată şi utilată, dar care stă închisă.

 

Nici o lămurire de la IŞJ

Construcţia noii clădiri a început anul trecut, iar în luna septembrie a acestui an lucrarea a fost finalizată. Şcoala nouă are cinci săli de clasă dotate şi utilate, grupuri sanitare moderne, canalizare, încălzire centrală, condiţii deosebite de care ar fi trebuit să beneficieze elevii din Voievodeasa de la începutul acestui an şcolar.

Din păcate, şcoala este şi acum încuiată, iar directorul unităţii de învăţământ, Rodica Onica, povesteşte că „unele lucrări au fost prelungite din cauza vremii neprielnice şi din cauza unor întârzieri la racordul cu energie electrică, dar şi din cauză că Inspectoratul Şcolar nu a aprobat două posturi de muncitori fochişti care să se ocupe de centrala termică pe lemn montată în clădire”.

Directoarea şcolii a precizat că nu poate obţine aviz de funcţionare eliberat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dacă nu are angajate persoane care să se ocupe de buna funcţionare a centralei termice şi de întreţinerea ei.

„Am nevoie de doi oameni care să manipuleze centrala, şi nu pot organiza concurs pentru angajarea lor, deoarece Inspectoratul Şcolar nu mi-a aprobat posturile solicitate”.

Directorul Rodica Onica a  făcut două cereri către Inspectoratul Şcolar, prin care a solicitat posturile.

„După prima cerere, am primit răspuns de la IŞJ prin care mi s-a adus la cunoştinţă, fără nici o altă explicaţie suplimentară, că posturile solicitate nu se aprobă”, a spus directorul şcolii din Voievodeasa.

După primirea adresei de la IŞJ, Rodica Onica a mai făcut o cerere către Inspectoratul Şcolar, de această dată solicitând şi lămuri privind refuzul de a i se aproba acele posturi, însă nu a primit răspuns.

„Eu nu am cum să angajez oameni. Personalul nedidactic din şcoli este plătit de Inspectoratul Şcolar, este instituţia angajatoare, şi nu ştiu de ce nu mi s-au aprobat posturile”, a mai adăugat directorul Onica.

 

Carcalete spune că autorităţile locale trebuie să se ocupe de problema încălzirii

Situaţia de la şcoala din Voievodeasa este cunoscută şi de autorităţi, iar în urmă cu câteva zile, prefectul judeţului Suceava, Ovidiu Doroftei a  prezentat problema în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că o şcoală recent construită, cu lucrările finalizate, stă închisă din cauză că are probleme cu încălzirea.

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, susţine însă că instituţia pe care o conduce nu are nici o implicare în acest proiect.

„Şcoala din Voievodeasa s-a realizat printr-un program PRIS, iar Inspectoratul Şcolar nu e implicat în program”, a declarat inspectorul general Petru Carcalete. Acesta a mai adăugat că programul de construire şi dotare a şcolii din Voievodeasa se realizează printr-o agenţie de pe lângă Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar contractele de execuţie sunt semnate între acea agenţie şi minister, şi nu cu Inspectoratul Şcolar sau cu şcoala din Voievodeasa.

Carcalete a mai spus că „în acel program se prevede ca utilităţile în şcoală să fie asigurate de către autorităţile locale. Tot ce era prevăzut în contract s-a făcut, urma ca autorităţile locale să-şi facă datoria şi să se ocupe de problema încălzirii şi de amenajarea curţii şcolii”, a mai spus inspectorul general Carcalete.

Primarul comunei Suceviţa, Ioan Onufrei a spus că „autorităţile locale şi-au făcut datoria. „Fondurile pe care trebuia să le aloce primăria, potrivit contractului, au fost date şcolii, am rezolvat problema încălzirii, s-a montat centrala termică şi aceasta ar putea funcţiona, însă e nevoie de personal care să se ocupe de manipularea sistemului, iar noi nu putem face angajări în şcoală”, a mai precizat primarul comunei Suceviţa.

 

300 de elevi, îngrămădiţi într-o şcoală mai veche de un secol

Directorul şcolii din Voievodeasa, Rodica Onica a spus că „primăria a alocat 60 de mii de lei pentru execuţia lucrărilor şi montarea utilităţilor care-i reveneau potrivit contractului”. Acesta a mai adăugat că valoarea investiţiei la noua şcoală din Voievodeasa se ridică la 1,3 milioane de lei.

Cu toate acestea, copiii din Voievodeasa rămân în continuare într-o şcoală veche de 114 ani, propusă spre demolare, şi aceasta pentru că directorul şcolii nu obţine aprobare de la IŞJ pentru a-şi angaja doi oameni care să se ocupe de întreţinerea centralei termice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O şcoală de sute de mii de euro stă închisă pentru că nu are fochist.
 Vizualizări articol: 1359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O şcoală de sute de mii de euro stă închisă pentru că nu are fochist5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei