Notificările vin de la 15 unităţi economice cu capital privat şi s-au înregistrat în perioada 1 octombrie- 2 decembrie 2008.
„1951 de salariaţi sunt afectaţi, şi majoritatea acestora nu vor mai avea loc de muncă începând cu prima lună a anului viitor”, a declarat inspectorul şef al ITM Suceava, Mihai Airinei. Acesta a mai precizat că „cea mai mare parte a angajatorilor care fac concedieri colective sunt din domeniul construcţiilor, şi probabil că după trecerea sezonului rece persoanele concediate îşi vor relua activitatea”.
12 dintre societăţile care au depus notificări în vederea concedierilor colective sunt din domeniul construcţiilor, două societăţi sunt axate de producţie şi prelucrare, iar o societate se ocupă de transfer de fonduri şi decontări.
Fabrica de rulmenţi a rămas cu 85 de angajaţi
SC URB RULMENŢI SA, o societate gigant a Sucevei, luând în considerare faptul că se întinde pe un spaţiu de 20 de hectare, numai halele de producţie ocupând şapte hectare de teren, va avea, de la jumătatea lunii ianuarie 2009, doar 85 de angajaţi. „A rămas un număr mic de salariaţi, care execută doar comenzile speciale. Piaţa i-a adus în această situaţie, iar şansele de reluare a activităţii sunt foarte mici”, a declarat inspectorul şef al ITM Suceava, Mihai Airinei.
Cu un număr total de 362 de salariaţi la ora actuală, societatea a depus documente pentru concedierea a 277 dintre angajaţi, aceştia urmând să-şi piardă locul de muncă începând cu 13 ianuarie 2009.
SC CONSIR SA din Siret a recurs la concedieri colective, iar de la 1 decembrie 249 de salariaţi, din totalul de 296 de persoane angajate, au fost trimise în şomaj. Inspectorul şef al ITM Suceava, Mihai Airinei a declarat că „notificări de concedieri colective au venit şi din partea unor societăţi cu un număr mai mic de angajaţi. SC EMME ELLE WOOD SRL Siret şi-a concediat 16 dintre cei 39 de angajaţi, SC AXICON SA Suceava a trimis în şomaj 45 de persoane”. SC CONSTRUCT SA Rădăuţi, SC INTERFAX SA Siret, SC SAVIROD SRL Suceava, SC SYMETRICA SRL Suceava, SC TEHNOCON SRL Fălticeni şi SC DORNA ECO HOUSE SRL Vatra Dornei sunt alte societăţi sucevene care au trimis notificări către ITM, în vederea începerii procedurilor de concediere colectivă a angajaţilor.
Peste 2000 de suceveni angajaţi în luna noiembrie
Deşi numărul persoanelor rămase fără loc de muncă în urma concedierilor colective este semnificativ, inspectorul şef Mihai Airinei a declarat că „nu este o situaţie îngrijorătoare, concedierile anunţate sunt normale, şi doar 20-30% dintre acestea sunt efectul crizei economice prin care trecem, iar restul sunt cauzate de sezonul rece, perioadă în care lucrările în construcţii sunt mai mici”.
În ceea ce priveşte numărul contractelor de muncă deschise în luna noiembrie în judeţul Suceava, Mihai Airinei a declarat că la ITM s-au înregistrat 2408 contracte de muncă noi, în domeniul privat, sector aflat în evidenţa ITM.