Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 dec 2008 - Anul XIII, nr. 288 (3969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A căzut o stea!

Adio, Anca Parghel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O veste tulburătoare a întristat ieri lumea muzicală din toată ţara. Anca Parghel, bucovineanca născută în Câmpulung Moldovenesc, a pierdut lupta cu viaţa.  
Artista, care suferea de cancer ovarian, a murit ieri dimineaţă la Spitalul Judeţean din Timişoara. Ea a fost internată în această unitate medicală, în stare foarte gravă, cu metastază generalizată. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Anca Parghel fusese externată din Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias”.
În 1994, Anca Parghel a fost diagnosticată cu cancer la sân, însă a reuşit să învingă boala. De această dată însă, boala a învins-o. Artista va fi înmormântată duminică pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu - Bucureşti.

O viaţă în slujba muzicii
Anca Parghel s-a născut în 16 septembrie 1957 la Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Liceul de Muzică şi Conservatorul de Muzică din Iaşi. Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Artă din Suceava. Artista a predat şi la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău.
A participat la festivaluri de jazz din România, Germania, Austria sau Cehia începând cu 1984, dar şi în cluburi de jazz din ţară şi din Europa. De-a lungul carierei sale, Anca Parghel a cântat alături de mari muzicieni români, dar şi reprezentanţi ai jazz-ului mondial: Larry Coryell, Rick Condit, Archie Shepp, Jean-Louis Rassinfosse sau Phillipp Catherine. Printre numele celebre din România cu care a cântat Anca Parghel se numără Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Dan Mândrilă, Ion Baciu.

Comparată cu legendara cântăreaţă peruană Yma Sumac
În ultimul deceniu, Anca Parghel a cântat şi alături de cei doi fii ai săi, Ciprian şi Tudor, şi a realizat ceea ce numai un artist cu talentul ei îşi poate permite: „escapade în diferite genuri muzicale”. Anca Parghel a interpretat prelucrări jazz neconvenţionale din muzica tradiţională şi religioasă românească (albumul „Carpathian Colors“), blues (Colaborarea cu Weinberger pe albumul „Good Morning, Mister Blues“), Tango argentinian sau soul-pop (albumul „Midnight Prayer“), unde muzica ei aminteşte de cea a Dianei Ross.
Anca Parghel a fost comparată cu legendara cântăreaţă peruană Yma Sumac (despre care muzicianul american Billy Hart spunea „că într-o viaţă anterioară trebuie să fi fost o trompetă“).

„Nu sunt doar un muzician de jazz, ci un muzician”
Într-un interviu acordat unui ziar central, Anca Parghel declara că nu este doar un muzician de jazz, ci un muzician. „Provocările şi căutările mă caracterizează. Schimbările de genuri muzicale şi improvizaţiile sunt provocări, iar eu le-am făcut din totdeauna. Am cântat jazz pur, experimental, blues, latino, gospel şi chiar jazz-house. Sunt la maturitatea la care îmi permit să fac ce vreau”, spunea artista. Anca Parghel îşi dorea să joace în filme.
Ea chiar scria muzică pentru filme, şi spunea: „poate va ieşi un scenariu de film din ceea ce povestesc. Viaţa mea e o nebunie şi ar merita filmată”.

O plâng foştii colegi de la Suceava
Colegii Ancăi Parghel de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, unde a lucrat ca profesoară, înainte de Revoluţia din 1989, au primit vestea morţii artistei ca pe un fulger.
Printre colegi l-am întâlnit şi pe profesorul Florin Ungureanu. Cu regret, profesorul ne-a spus că Anca Parghel era un om foarte puternic, foarte tonic.
„A fost un model pentru noi. Era foarte muncitoare, luptătoare şi generoasă. Era gata să ne dea un sfat profesionist, să ne ajute, să ne încurajeze atunci când aveam nevoie. A fost un geniu, deşi îmi este greu să vorbim la trecut despre fosta noastră colegă şi prietenă”, ne-a povestit profesorul Florin Ungureanu.
Toţi colegii şi prietenii Ancăi Parghel de la Suceava sunt de părere că artista avea foarte mult talent, dar a muncit enorm pentru a ajunge în vârful carierei. Ultimul concert susţinut de Anca Parghel la Suceava s-a desfăşurat iarna trecută, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

A murit când era în apogeul carierei
„S-a ridicat pe propriile picioare, fără nici un ajutor, decât harul ei, vocea ei minunată. Ea a modelat foarte mulţi copii, multe talente, în perioada cât a fost cadru didactic. Din păcate, cum li s-a întâmplat multor artişti, a fost descoperită  şi apreciată mai întâi în afara ţării, şi apoi în România. Regret enorm că s-a pierdut într-un moment în care era în apogeul carierei. La 51 de ani avea încă  multe lucruri de spus şi de făcut. Compunea muzică, avea concerte, şi, dintr-odată, totul s-a năruit. Era în puterea creaţie. Reuşea să-i ghideze şi să mobilizeze şi pe cei din jurul său pe drumul artei, dar s-a dus. Păcat. Este o mare pierdere pentru arta şi cultura românească”, este de părere profesorul Florin Ungureanu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adio, Anca Parghel.
 Vizualizări articol: 3207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 13 voturi
Adio, Anca Parghel4.7513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei