Dorina Vasile, care reprezintă persoanele infectate şi afectate de această maladie, arată că tinerii infectaţi, ajunşi acum la vârsta la care este necesară integrarea lor profesională, nu îşi pot găsi o slujbă.
Ea spune că tinerii cu HIV/SIDA din judeţ au de înfruntat discriminarea în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, ei fiind refuzaţi de patroni în cazul în care au curajul să recunoască boala de care suferă.
Au abandonat studiile din cauza discriminării
Găsirea unui job este cu atât mai dificilă pentru această categorie de bolnavi în condiţiile în care jumătate din ei se confruntă şi cu lipsa educaţiei şi slaba pregătire profesională, dat fiind faptul că au abandonat şcoala până în clasa a VIII –a, obosiţi de lupta împotriva discriminării la care erau supuşi.
„Agenţii economici nu doresc să angajeze persoane cu handicap mai ales cu HIV/SIDA, motivând că ei au nevoie de persoane sănătoase, care să reziste la o muncă mai grea. O persoană care suferă de această maladie nu are rezistenţă fizică pentru un loc de muncă permanent, iar angajatorul refuză din start să-şi provoace singur bătăi de cap. În judeţ avem un tânăr care a încercat să se angajeze de două ori, dar când şi-a făcut dosarul şi a recunoscut că este seropozitiv a fost refuzat”, a subliniat Dorina Vasile, adăugând că Asociaţia Red Ribbon se va ocupa de această problemă în mod special, în 2009.
Ea a precizat că în rândul tinerilor cu HIV/SIDA 10 sunt studenţi, dintre care doi beneficiază de burse de la fondul global, prin UNOPA. De asemenea, spune Dorina Vasile, sunt şi câteva persoane care lucrează, dar majoritatea practică munca la negru.
Dorina Vasile: „Oficial, nu este nici unul încadrat”
„Oficial, nu este nici unul încadrat. Sunt şi tineri care îşi plătesc facultatea, din dorinţa de a o face. Sunt şi câţiva care se mulţumesc cu ceea ce le dă statul, indemnizaţia de hrană şi ajutorul social. Dar eu zic că la noi în judeţ sunt puţini din aceştia. Ei nu stau, fac ceva. Unii lucrează în afacerile private cu părinţii, dar nu pot munci în continuu, sunt nevoiţi să lipsească câte o săptămână, când merg la spital. De aceea, e nevoie pentru ei de locuri de muncă protejate, unde să poată lucra patru ore. Mai sunt şi adulţi descoperiţi cu SIDA care au un loc de muncă, dar nu se ştie că sunt bolnavi de această maladie”, a punctat Dorina Vasile.
Statisticile realizate la nivelul judeţului arată 153 de suceveni cu HIV/SIDA, majoritatea cu vârste peste 18 ani. În 2008, au fost descoperite 6 cazuri noi de SIDA, fiind vorba de persoane adulte. În acest an, 4 oameni au decedat din cauza cumplitei maladii.