Până acum, la Primăria Suceava au fost depuse peste 11.000 cereri de subvenţionare a energiei termice furnizată în sistem centralizat, care reprezintă mai bine de o treime din proprietarii de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ.
Alţi 2400 de suceveni au solicitat subvenţii pentru gazul metan utilizat de centralele de apartament, pentru asigurarea căldurii pe timp de iarnă, în vreme ce aproape 1200 de familii beneficiază de subvenţii la încălzirea pe lemne sau alte tipuri de combustibili.
4500 de suceveni au rămas fără subvenţie la căldură în ultimii doi ani
În mod surprinzător, numărul sucevenilor care vor beneficia de subvenţii la plata facturilor la căldură este mult mai mic decât anii trecuţi, în ciuda faptului că la începutul anului au fost ridicate plafoanele de venituri maxime pe membru de familie.
Dacă în iarna 2006 - 2007, aproximativ 18.000 de suceveni beneficiau de subvenţii la căldura furnizată de Termica ori de centralele de apartament, în iarna 2007 – 2008, numărul acestora a scăzut la aproximativ 15.500, pentru ca în noul sezon de iarnă să se înregistreze un total de aproape 13.500 de beneficiari ai subvenţiilor la Termica sau la gaz metan.
Practic, în ultimii doi ani, numărul beneficiarilor de ajutoare băneşti pentru plata căldurii a scăzut cu 4500 de familii, în principal ca urmare a creşterii veniturilor (majorarea pensiilor, creşteri salariale), în vreme ce plafonul de venituri maxime pe membru de familie a fost stabilit la 615 lei.
Subvenţii mai mari la gaz metan şi la energia termică
Potrivit viceprimarului Sucevei, Lucian Harşovschi, toate cererile de acordare a ajutoarelor băneşti pentru încălzire au fost analizate, iar deciziile de acordare a acestora au şi fost emise şi semnate de primarul Ion Lungu, încât în următoarele zile, acestea vor fi transmise beneficiarilor, prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau prin serviciile poştale.
Pentru posesorii de centrale pe gaze naturale, subvenţia va creşte faţă de anul trecut, în două etape, respectiv cu 18% pentru perioada noiembrie-decembrie şi cu încă 10% de la 1 ianuarie 2009. Treptele de venituri pe baza cărora se calculează ajutorul pentru încălzire au rămas cele din sezonul precedent, astfel că persoanele cu venitul mediu pe membru de familie sub 155 de lei lunar vor primi 275 de lei în perioada noiembrie-decembrie, în timp ce din ianuarie vor primi 303 lei.
În cazul sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, subvenţia se va acorda prin compensarea procentuală a preţului local al energiei termice facturate lunar, pe tranşe de venituri. Ca şi în sezonul trecut, vor benefica de 90 % compensare la plata facturii persoanele cu venit mediu lunar sub 155 de lei. Beneficiarii de ajutor social vor beneficia de compensarea facturii cu 100 %. Treapta maximă a venitului care permite acordarea acestui ajutor este 540,1-615 lei, pentru care se acordă o compensare a facturii cu 10 %.
Cei care nu au depus încă solicitare pentru subvenţionarea căldurii pot face oricând acest lucru, dar nu li se vor lua în calcul lunile deja trecute.