Capii uneia dintre cele mai mari reţele de traficanţi cu ţigări de contrabandă care a acţionat pe raza judeţului au fost trimişi în judecată, în urmă cu două zile, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) –Serviciul Teritorial Suceava.
În actele de sesizare a instanţei, anchetatorii vorbesc despre limbajul codificat pe care membrii grupării anihilate în luna septembrie a acestui an îl foloseau în convorbirile telefonice, tocmai pentru a nu se da de gol în cazul în care discuţiile le erau interceptate de oamenii legii.
40 de indivizi, puşi sub învinuire
Aflaţi în arestul poliţiei, Petru Gheţău (47 de ani) şi Dorin Adrian Popescu (28 de ani), zis „Iepuraş”, ambii din Straja, precum şi pe Gherasim Cârciu (43 de ani), din comuna Brodina, consideraţi a fi capii reţelei de contrabandişti cu ţigări cu timbru ucrainean, au fost daţi pe mâna judecătorilor, pentru un lanţ întreg de infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, trecerea ilegală a frontierei de stat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Pentru aceste fapte riscă până la 20 de ani de închisoare, iar anchetatorii susţin că au un probe suficiente care să le dovedească vinovăţia.
În dosarul grupării de contrabandişti ce a acţionat în perioada aprilie-septembrie 2008, pe porţiunea de frontieră din zona localităţilor Brodina – Straja, procurorii DIICOT Suceava au disjuns cercetările faţă de alţi 37 de indivizi implicaţi în reţeaua infracţională, aceştia urmând a fi trimişi în judecată până la începutul lui 2009.
Procurorii DIICOT Suceava susţin că, prin anihilarea reţelei conduse de Petru Gheţău, s-a reuşit eradicarea unei surse importante şi constante de aprovizionare a pieţei negre de pe raza judeţului, dată fiind cantitatea de ţigări traficată. În cele câteva luni în care a funcţionat gruparea (aprilie-septembrie 2008) au fost trecute ilegal peste frontiera verde aproximativ 150.000 de pachete de ţigări, prejudiciul adus la bugetul statului fiind de aproape 720.000 de lei.
Vorbeau codificat la telefon, să nu fie prinşi de „cosaşi”
Ştiind că exista riscul ca telefoanele să le fie interceptate de oamenii legii, Gheţău, Popescu şi Cârciu au pus la cale un limbaj codificat, care să fie înţeles doar de ei.
Atunci când vorbeau de locurile de întâlnire, traseele de urmat, zonele de frontieră prin care urma să se facă transportul, locaţiile de depozitare, traficanţii aveau tot felul de expresii.
„Să mergem la nuntă”, însemna că urmau să comită infracţiunea de contrabandă, iar când îşi propuneau la telefon să iasă la un „grătar” ştiau că în acea zi urmau să vină transportul cu ţigări.
Când se invitau telefonic „să bem o cafea, la bar” era clar că trecerea ţigărilor urma să aibă loc pe la un anumit stâlp de frontieră, iar când „cafeaua e gata” însemna că ţigaretele de contrabandă erau pregătite la locul de preluare, pe teritoriul ucrainean.
Expresii precum „trebuie de cules fânul” sau „să mergem la cosit” erau folosite atunci când trebuiau să meargă să ia baxurile cu ţigări din zona de frontieră, acolo unde fuseseră lăsate de membrii ucraineni ai grupării.
„Căpiţă” însemna un bax cu ţigări cu timbru ucrainean, iar „cosaşi” erau denumiţi agenţii poliţiei de frontieră. Atunci când trebuiau să organizeze un transport de ţigări, semnalul la telefon era „mergem la fotbal”.
Reţea „blindată”
Potrivit anchetatorilor, modul de acţiune al reţelei de contrabandişti era extrem de bine pus la punct. Gheţău şi Cârciu ţineau legătura cu membrii ucraineni ai reţelei, cei care le furnizau baxurile cu ţigări, organizau preluarea acestora din locaţiile stabilite şi asigurau strângerea cărăuşilor.
Popescu şi fiul lui Gheţău (Corneliu Gheţău, de 17 ani, zis „Brazilianul”) aveau misiunea de a stabili potecile prin care se transportau baxurile cu ţigări din zona de frontieră la depozitele intermediare, de a achita sumele în valută furnizorilor ucraineni şi de a valorifica, ulterior, baxurile cu ţigări.
Din probatoriul administrat de anchetatori a rezultat că membrii grupării care efectuau transportul ţigărilor din Ucraina în România foloseau dispozitive de cărat (hamuri), reuşind să care, în funcţie de constituţia fizică, între trei şi cinci baxuri de persoană. După preluarea ţigărilor de pe teritoriul ucrainean, cărăuşii aveau de parcurs între doi şi patru kilometri până la locul de depozitare, iar hamurile erau cât se poate de utile pentru ei.
Gheţău şi „locotenenţii” săi, susţin anchetatorii, aveau în reţea şi persoane care se ocupau cu supravegherea traseului pe care urmau să treacă cărăuşii.
Nu în ultimul rând, un rol important îl aveau şi depozitarii şi transportatorii, cei care puneau la dispoziţia grupării infracţionale imobilele lor şi efectuau transportul ţigaretelor spre cumpărători.
Pentru a-şi spori măsurile de siguranţă, membrii reţelei aveau dispozitive optice cu vedere pe timp de noapte, dispozitive de observare şi ascultare la distanţă, staţii de emisie recepţie, iar, periodic, schimbau cartelele telefonice.
„Îi dau foc la casă ori îi zbor creierii”
Petru Gheţău, considerat a fi şeful reţelei de contrabandişti, umbla mai tot timpul înarmat.
„Recurgea în mod frecvent la acte de intimidare a organelor poliţiei de frontieră, prin executarea de focuri de armă de la distanţă spre locaţiile din care bănuia că sunt observaţi de lucrătorii poliţiei de frontieră, prin urmăriri auto şi blocaje în trafic, prin ameninţări directe cu pistolul, precum şi prin plasarea pe căile rutiere de comunicare spre frontieră a unor dispozitive tăietor înţepătoare, pentru a împiedica şi a produce pagube de natură să imobilizeze în zonă patrulele auto ale poliţiei de frontieră, prin spargerea cauciucurilor”, se arată în rechizitoriul întocmit de anchetatori.
Faptul că un Gheţău este un individ periculos care putea recurge oricând la acte de violenţă este subliniat de procurorii DIICOT Suceava şi printr-un mic fragment dintr-o înregistrare a unei convorbiri telefonice. Discuţia, purtată între Gheţău şi un alt membru al grupării, face referire la o femeie bănuită că le-a vorbit anchetatorilor despre reţeaua de contrabandişti.
INTERLOCUTOR: Da, ăi!
Petru Gheţău.: M-o dat vaca asta în gât!
INTERLOCUTOR: Vaca ceea i-o dat în gât?
Petru Gheţău: Aha…
INTERLOCUTOR: Ia şi-o f..e îneseară, lumina mamii ei!
Petru Gheţău: Îi dau foc la casă îneseară, ori îi zbor creierii!
(înregistrare din 1 septembrie 2008)
( 3 dec 2008, 12:53:20