Un ţignal lung şi un pufăit lung şi mocăniţa pleacă în cursă. Zeci de oameni se înghesuie pentru a prinde un loc în cele trei vagoane mici. Nea Ioan dă semnalul de plecare şi mocăniţa pleacă din faţa Casei de Cultură spre fostul magazin Bucovina. Fără să vrea, nea Ioan a devenit cel mai iubit om din Suceava. Oamenii se înghesuie să facă o poză cu el, iar părinţii îl roagă să le ia copiii în locomotivă pentru cea mai mare aventură.
Pentru nea Ioan este un vis la care nu a sperat niciodată. „Am văzut astfel de trenuleţe circulând în alte ţări, la Munchen de exemplu, dar nu mi-am închipuit că voi conduce unul, chiar eu, pe străzile din centrul municipiului Suceava”, a mărturisit Ioan Popescu.
La cei 55 de ani ai săi, nea Ioan are o experienţă vastă în domeniul feroviar. A lucrat 35 de ani în branşă, dintre care 28 ca mecanic pe locomotiva care tracta mocăniţa de la Moldoviţa. Acum este la pensie, dar dragostea faţă de mocăniţă nu a apus, aşa încât până pe 10 ianuarie 2009 va fi ghidul celor care doresc să se plimbe cu mocăniţa prin centrul Sucevei.
Idolul copiilor
„Măi bărbate, unde te duci, nu-ţi e suficient să stai acasă, nu-ţi ajunge pensia?”, cam aşa l-a întrebat soţia înainte de a pleca din Moldoviţa spre Suceava, pentru un stagiu de o lună şi jumătate. Deşi stă departe de casă, este un răsfăţat. A devenit idolul copiilor şi al pensionarilor. „Toată lumea îmi cere să fac fum şi să ţipe trenul. Încerc să-i mulţumesc pe toţi, chiar şi pe părinţii şi copiii care doresc să meargă în cursă în locomotivă, alături de mine”, ne-a mărturisit Ioan Popescu.
În mod normal, într-o zi de lucru face câte 12 curse, dar duminică şi luni a băgat lemne şi cărbuni în cazan chiar şi pentru 25 de curse. „Încet, până pe 10 ianuarie vă plimb pe toţi!”, e îndemnul pe care nea Ioan îl adresează tuturor celor care se înghesuie la o plimbare gratis cu mocăniţa.
Traseul de aproximativ 560 de metri este parcurs, dus-întors, în maxim jumătate de oră, dar pentru călători este o senzaţie aparte. Copiii sunt entuziasmaţi şi nu îşi dau rândul în a se urca în locomotiva condusă de Ioan Popescu şi care este fabricată în 1917.
„E prima dată când urc într-o astfel de locomotivă şi mi-ar plăcea să fiu măcar ajutor de mecanic, dacă nu mecanic”, a spus Andrei Gagiu, unul dintre cei care a beneficiat de o plimbare cu mocăniţa, chiar în locomotivă.
În câteva zile, cu mocăniţa s-au plimbat deja câteva mii de oameni, iar până când aceasta va fi dusă înapoi la Moldoviţa probabil că vor mai urca alte câteva zeci de mii de oameni.