Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 29 nov 2008 - Anul XIII, nr. 282 (3963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Mii de oameni au sărbătorit Ziua Bucovinei în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Mii de oameni s-au adunat, ieri, în centrul Sucevei pentru a sărbători, alături de oficialităţi, împlinirea a 90 de ani de când Bucovina s-a unit cu România.

Un pluton de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma armatei române de la 1918, precedat de o baterie de tunuri trase de cai a ajuns în faţa Palatului Administrativ, pe treptele căruia un actor de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a citit discursul pe care profesorul Filaret Doboş l-a rostit în ziua de 28 noiembrie 1918.

Alături de „profesorul Doboş” au fost preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul de Suceava, Ion Lungu, prefectul Ovidiu Doroftei, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, consilieri judeţeni şi locali, reprezentanţi ai Armatei, alte oficialităţi.

După salvele de tun care au conferit solemnitate momentului, ofiţerul plutonului de la 1918 a arborat drapelul României în turnul Palatului Administrativ, în sunetele buciumelor şi pe acordurile odelor interpretate de un cor al Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava.

În suman negru brăzdat cu eşarfă tricoloră pe piept, preşedintele Gheorghe Flutur a fost maestru de ceremonii şi a dirijat cu precizie fiecare moment al zilei de ieri. Tot el, împreună cu o bună parte dintre colaboratorii din partid, a fost şi cel care a făcut prima cursă cu mocăniţa, din faţa Palatului Administrativ până la Casa Culturii, unde pe scena special amenajată, cu o replică a Mănăstirii Humor, ÎPS Pimen şi un sobor de preoţi ortodocşi şi catolici a oficiat o slujbă de pomenire a soldaţilor căzuţi în luptă şi a celor care au pierit în lagăre şi închisori. Gheorghe Flutur, Ion Lungu, Sanda-Maria Ardeleanu, Ioan Bălan, Ovidiu Donţu şi Brînduşel Nichitean şi alţi lideri de partide, adversari pe tărâm politic, s-au rugat împreună cu preoţii pentru pomenirea celor căzuţi în luptă.

 

Dorin Goian şi Sofia Vicoveanca şi-au primit titlul de Cetăţean de onoare prin reprezentanţi

Artistul Grigore Leşe a făcut trecerea de la momentul religios la şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean, cu celebra melodie „Cântă cucu-n Bucovina”.

Întrunirea deliberativului a debutat cu cuvântul ÎPS Pimen, care a îndemnat sucevenii „să mulţumim bunului Dumnezeu că putem rosti fără teamă Bucovina”, după care Gheorghe Flutur a evocat Proclamaţia Unirii.

Acelaşi lucru l-au făcut şi reprezentanţii oraşelor Iaşi, Alba Iulia, Tîrgovişte şi Suceava, care au primit din partea Consiliului Judeţean Suceava şi medalia aniversară „Bucovina 90”.

Medalii au primit şi alte oficialităţi, şase bătrâni care au peste 90 de ani, precum şi reprezentanţii societăţilor româneşti din Chişinău şi Cernăuţi.

Şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean a însemnat şi decernarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava pentru actorul Vladimir Găitan, scriitorul Alex Ştefănescu, Margareta Labiş, fotbalistul Dorin Goian, cântăreaţa Sofia Vicoveanca şi luptătorul Ştefan Rusu. Goian şi Vicoveanca şi-au primit titlurile prin reprezentanţi, în vreme ce Vladimir Găitan, Alex Ştefănescu, Margareta Labiş şi Ştefan Rusu au fost prezenţi pe toată durata sărbătorii, au mulţumit pentru onoarea care le-a fost acordată şi au vorbit în faţa mulţimii de pe esplanadă despre mândria de a fi bucovinean.

Întrunirea deliberativului judeţean s-a încheiat cu o mare Horă a Unirii, dansată pe esplanada Casei Culturii şi cu un spectacol folcloric.

Al doilea moment Grigore Leşe s-a consumat în Catedrala Catolică, unde artistul a susţinut un Concert pentru eroi şi morminte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au sărbătorit Ziua Bucovinei în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 4417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 6 voturi
Mii de oameni au sărbătorit Ziua Bucovinei în centrul Sucevei1.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei