Măgăriile lui Mihai Fodor, în vârstă de 29 de ani, din comuna Vereşti, agent în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, au fost descoperite chiar de către doi colegi de-ai săi, care l-au depistat exact în momentul în care transporta ţigările de contrabandă cu timbru ucrainean peste frontiera verde.
Pentru 24 de ore, Fodor a fost cel mai căutat om din judeţ, după ce a reuşit să scape de poliţiştii de frontieră care l-au prins în flagrant, în ciuda focurilor de armă trase de aceştia.
Când poliţist de frontieră, când contrabandist
Poliţistul de frontieră Mihai Fodor nu este pentru prima oară în arestul IPJ Suceava.
În luna decembrie 2007, el a fost arestat preventiv alături de alţi 14 indivizi, fiind acuzat că face parte din cea mai mare reţea de contrabandă cu ţigări care acţiona pe raza judeţului. După câteva zile, însă, judecătorii i-au dat bilet de ieşire din arest.
Pentru că încă nu era trimis în judecată, Fodor a rămas cu uniforma de poliţist de frontieră pe el.
A scăpat în momentul în care vroiau să-l încătuşeze
Marţi seară, doi agenţi ai IJFP Suceava au observat un bărbat suspect în zona de frontieră adiacentă oraşului Vicovu de Sus. Când şi-au dat seama că acesta transportă baxuri de ţigări, cei doi agenţi ai poliţiei de frontieră s-au apropiat şi au tras un foc de armă, somându-l pe suspect să se oprească. Când i-au dat cu lumina de la lanternă pe faţă, au fost surprinşi să vadă că bărbatul era chiar colegul lor Fodor. Deşi acesta i-a implorat să închidă ochii şi să uite acest episod, cei doi poliţişti de frontieră nu au acceptat şi au încercat să-l încătuşeze. În acel moment, însă, Fodor s-a smucit din braţele celor doi şi a luat-o la fugă. Deşi colegii săi au alergat după el şi l-au somat din nou, trăgând alte trei focuri de armă, fugarul a reuşit să se facă nevăzut în noapte.
6000 de pachete de ţigări, într-o singură noapte
Incidentul a fost raportat imediat şefilor Poliţiei de Frontieră, aceştia anunţându-l mai departe structurilor de combatere a crimei organizate.
În câteva ore, pe urmele lui Mihai Fodor a fost angrenată o armată de oameni ai legii, poliţişti, poliţişti de frontieră, ofiţeri din cadrul Direcţiei generale Anticorupţie –Serviciul teritorial Suceava şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, ancheta fiind coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism.
Anchetatorii au stabilit că în seara când a fost prins, Fodor a trecut peste frontiera verde nu mai puţin de 6000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană.
S-a predat ieri după-amiază
Aflând că este căutat, Mihai Fodor s-a predat, ieri după-amiază, venind însoţit de avocatul său la sediul DIICOT Suceava.
„S-a dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava, urmând ca mâine (n.r.-astăzi) să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru contrabandă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, a declarat, aseară, şeful DIICOT Suceava, procurorul Marius Cazac.
Acuzat că a făcut parte din cea mai mare reţea de traficanţi cu ţigări
La sfârşitul anului trecut, structurile de combatere a crimei organizate din judeţ au reuşit să dezmembreze cea mai mare reţea de traficanţi de ţigări de până atunci, efectuând mai multe percheziţii în urma cărora au fost confiscate peste 270.000 de pachete de ţigări de contrabandă aduse ilegal din Ucraina. Prejudiciul total adus bugetului de stat a fost calculat la aproximativ 800.000 de lei.
Deşi procurorii au trimis în acel dosar nu mai puţin de 22 de indivizi în judecată, printre care şi Fodor, procesul celei mai mari reţele de contrabandişti cu ţigări s-a amânat, după ce judecătorii Curţii de Apel Suceava au restituit dosarul la DIICOT, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.
Dosarul va ajunge, în curând, din nou pe masa judecătorilor, dau asigurări anchetatorii, pe lista inculpaţilor urmând să se regăsească Mihai Fodor şi ceilalţi patru colegi ai săi din poliţia de frontieră, acuzaţi că au uitat pentru ce sunt plătiţi şi pentru ce au uniforme şi că au închis ochii, permiţând membrilor grupării să introducă ilegal din Ucraina în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Ulma şi Vicov, sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea prejudiciului calculat de anchetatori ajungând la peste 15 miliarde de lei vechi.