Situaţia tragică înregistrată la această instituţie medicală a ajuns şi în atenţia şefului Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, care, la rândul său, a anunţat Prefectura.
Ieri, medicul a arătat că, la Broşteni, personalul auxiliar şi TESA nu şi-a luat lefurile din septembrie, iar cheltuielile de întreţinere a unităţii nu au mai fost, de asemenea, plătite de câteva luni.
În aceste condiţii, spune Lăzăreanu, furnizorii de lemne şi alimente refuză să mai dea pe datorie, iar bolnavilor le lipseşte confortul termic şi hrana adecvată.
Şeful ASP: „În saloane se dă căldură doar câteva ore pe zi”
„Directoarea de la Broşteni spune că nu poate cumpăra alimente pentru pacienţi şi combustibil pentru încălzire, întrucât Primăria nu are bani de la buget pentru această unitate. În saloane se dă căldură doar câteva ore pe zi, noaptea fiind foarte frig. Mai mult, angajaţii nu şi-au luat salariile de două luni. Consider inadmisibil să se cheltuiască bani pe petreceri, mocăniţă, trăsuri şi să nu se dea bolnavilor căldură şi mâncare”, s-a revoltat şeful ASP, făcând aluzie la anumite acţiuni ale politicienilor aflaţi în campanie electorală.
„Primăria se plânge că n-are fonduri şi că a dat bani pentru ultimele salarii din credite. Eu înţeleg că bugetul e sărac, dar nu mi se pare normal ca pacienţii să fie lăsaţi în frig şi flămânzi”, a punctat medicul.
Primarul localităţii Broşteni, PD-L-istul Stelian Chirilă, a confirmat ieri restanţele la plata salariilor, arătând că din punct de vedere financiar se poate vorbi de un “colaps”.
Primarul localităţii: „Găsesc eu nişte agenţi economici să-mi dea lemne”
Edilul a explicat că Primăria are datorii de 400.000 lei la iluminat, apă şi canalizare, iar din cauza lipsei de fonduri nu a achitat de trei luni nici salariile celor de la domeniul public. Totuşi, el a dat asigurări că va încerca să rezolve măcar problema încălzirii de la unitatea medico-socială.
„Găsesc eu nişte agenţi economici să-mi dea nişte lemne, nu-i las, o să găsim soluţii, dar directoarea nu vine să discutăm. Să vină să comunice cu mine”, a spus Chirilă.
Spitalul din Broşteni are o capacitate de 25 de paturi, iar pacienţii internaţi aici au multiple afecţiuni cardio-vasculare, reumatismale, faringite, amigdalite, pneumonii, boli ulceroase, mare parte dintre ei fiind cazuri sociale la limită.
În judeţ, astfel de unităţi mai funcţionează la Mălini, Zvoriştea, Dumbrăveni şi Vicovu de Sus. Potrivit legii, Ministerul Sănătăţii Publice asigură tratamentul şi salariile cadrelor medico-sanitare, în timp ce primăriile se ocupă de cheltuielile cu salariile personalului auxiliar şi TESA şi cu întreţinerea.