La Şcoala Generală Nr. 3, de exemplu, din 68 de fetiţe, medicii vor administra vaccinul doar la trei. Aceeaşi opţiune, de respingere, şi la Şcoala Generală nr. 1, unde din 30 de copile doar una singură va fi imunizată împotriva teribilei maladii.
Potrivit medicilor de la cabinetele şcolare, majoritatea părinţilor elevelor de clasa a IV-a sunt de acord cu vaccinarea, dar preferă să mai aştepte până când fiicele lor vor mai creşte şi, totodată, vor apărea mai multe informaţii despre beneficiile, dar mai ales efectele adverse ale serului.
Derută în rândul părinţilor, în urma discuţiilor pro şi contra
La ora actuală, spun doctorii, cei mai mulţi dintre părinţi se declară bulversaţi de campaniile pro şi contra acestui vaccin, în timp ce alţii nu se pot hotărî care din cele două tipuri de vaccin, Cervarix şi Silgard, ce urmează a fi folosit pentru copilul lor este mai bun. Pe de altă parte, unii reclamă faptul că vaccinul nu a fost suficient testat şi ca atare nu există destule date legate de siguranţa lui şi, în plus, nu se cunoaşte durata de protecţie după imunizare.
„Părinţii afirmă că sunt dispuşi să facă un efort şi să cumpere singuri vaccinul, din farmacii, peste câţiva ani, decât să lase să fie administrat acum, chiar dacă este gratis”, explică dr. Corina Milici, de la Şcoala Generală Nr. 3, din Suceava.
În judeţ, medicii din cabinetele şcolare au primit materialele informative şi instrucţiunile de vaccinare împotriva virusului care poate duce la cancer de col uterin de-abia joi. Vineri, aceştia au distribuit pliantele copiilor, cu solicitarea de a-şi pune la curent părinţii şi de a-i ruga să vină la şcoală luni, pentru detalii suplimentare. Atunci ar fi urmat să aibă loc şedinţele cu părinţii, în care un medic să-i informeze despre avantajele certe, dar şi posibilele efecte negative.
Fără şedinţe cu părinţii în şcoli, din cauza lipsei de timp
Totuşi, în unele unităţi de învăţământ, din cauza timpului scurt, şedinţele nu au mai fost convocate, iar părinţii au venit la şcoală doar pentru a-şi da în scris acceptul sau refuzul, în faţa cadrului didactic.
„Nu am avut când să ne organizăm şi nici nu cred că este responsabilitatea noastră, în condiţiile în care părinţii au primit toate detaliile. Ei au avut timp în weekend să se gândească şi să se consulte cu un medic. Noi asigurăm cadrul, disciplina, sălile, dar nu ne putem implica într-o acţiune care nu ţine de activitatea noastră. Consider că este o problemă care priveşte Autoritatea de Sănătate Publică. Oricum, părinţii au avut la dispoziţie materialele informative, dar şi ocazia de a discuta cu medicul şcolii. Acesta a fost luni după-amiază la cabinetul din incintă, dar ei nu au fost interesaţi să afle detalii suplimentare”, a spus Venera Rusu, directoarea Şcolii Generale Nr. 3 din Suceava.
În judeţ, 4.439 de fetiţe de clasa a IV-a sunt, teoretic, incluse în prima campanie naţională de imunizare împotriva virusului papilloma uman, responsabil de apariţia cancerului de col uterin.
Părinţii mai au timp săptămâna aceasta să-şi exprime opţiunea
Şeful Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, spune că părinţii mai au timp săptămâna aceasta să se hotărască dacă refuză sau nu vaccinul. Potrivit medicului, dozele au ajuns în unele şcoli, iar o parte dintre fetiţele ai căror părinţi şi-au dat acceptul în scris au şi fost imunizate. În alte unităţi de învăţământ, serul urmează a fi ridicat de medici, în funcţie de câte acorduri s-au primit.
Lăzăreanu a precizat că inocularea propriu-zisă nu este obligatorie, ci depinde strict de semnătura părinţilor, şi a adăugat că aceştia nu pot opta pentru unul sau altul din cele două tipuri de vaccin, fiind nevoiţi să-l accepte pe cel care a fost repartizat şcolii.
El a dat asigurări că vaccinul împotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranţă foarte bun, lucru demonstrat „în urma administrării a peste 30 de milioane de doze în întreaga lume, la fetele peste 9 ani şi la femei”, şi a adăugat că eventualele efecte adverse sunt obişnuite şi minore comparativ cu beneficiile.
Campania de imunizare împotriva cancerului de col uterin se derulează în şcoli şi este gratuită. Elevele de clasa a IV-a vor primi trei doze de vaccin în decurs de şase luni, respectiv noiembrie, ianuarie şi mai. Pentru serurile folosite, Ministerul Sănătăţii Publice a cheltuit 23 milioane de euro. În România, şase femei mor zilnic din cauza cumplitei maladii.
(26 nov 2008, 11:43:33