Fapta de care sunt acuzate cele patru persoane s-a petrecut pe 31 martie 2005. În timp ce se aflau în serviciul de patrulare pe drumul european 85, care face legătura între Siret şi Suceava, inspectorul principal Costel Halip şi subinspectorul Gabriel Narcis Chira au oprit în trafic un autovehicul cu numere de Ucraina.
În urma controlului efectuat, cei doi poliţişti de frontieră au descoperit în maşină 120 de rochii de mireasă pentru care cetăţeanul ucrainean nu avea nici un act de provenienţă şi nici nu achitase taxele vamale aferente.
Ca urmare, Halip şi Chira au început să facă verificări pentru a stabili cum a ajuns marfa în România şi pentru a lua măsuri de sancţionare a ucraineanului.
În scurt timp, lucrurile s-au precipitat, iar ceea ce părea a fi o acţiune de rutină s-a transformat într-un adevărat circ.
Mai întâi, poliţiştii de frontieră aflaţi în misiune au fost sunaţi de şeful lor direct, subcomisarul Romeo Ioan Deleanu, care se afla la conducerea Biroului de Combatere a Infracţiunilor Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Deleanu le-a cerut iniţial celor doi subordonaţi să nu-l oprească pe ucrainean, iar mai apoi a revenit şi a solicitat doar ca din bunurile de contrabandă să nu fie confiscată decât o parte.
Pe fir a intrat şi adjunctul şefului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi de la acea vreme, comisarul Costel Călin Cercel. Acesta s-a deplasat personal la faţa locului şi le-a cerut celor doi ofiţeri aflaţi în acţiune să restituie parţial rochiile de mireasă.
Poliţiştii de frontieră implicaţi, puşi la dispoziţia conducerii instituţiei
Sub impulsul şi presiunea şefilor, inspectorul principal Halip şi subinspectorul Chira au întocmit documente de constatare doar pentru 40 de rochii de mireasă, restul de 80 fiindu-i returnate ucraineanului care le transporta. În plus, cei doi ofiţeri au convins doi martori să semneze în fals procesul verbal de contravenţie, potrivit căruia în maşină se aflau doar 40 de rochii de mireasă, şi nu 120.
Procurorii DNA Suceava au considerat că, prin restituirea acestor bunuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 5.120 de euro, bani ce vor fi recuperaţi de la cei patru inculpaţi.
În funcţie de contribuţia fiecărui poliţist de frontieră la această faptă, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava îi vor judeca pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la această faptă, fals intelectual şi instigare la mărturie mincinoasă.
În paralel, potrivit actualei legislaţii, din momentul sesizării instanţei de judecată, toţi poliţiştii de frontieră implicaţi vor fi puşi la dispoziţia conducerii instituţiei până la finalizarea dosarului.
Măsura îi priveşte doar pe comisarul Cercel, subcomisarul Deleanu şi inspectorul principal Halip, cel de-al patrulea inculpat, subinspectorul Chira, fiind demis de la Poliţia de Frontieră în urmă cu mai multe luni.
(27 nov 2008, 18:19:06