Aşa cum am putut vedea ieri în doar câteva minute, oamenii care văd maşinile distruse din parcarea de la Kaufland nu au cum trece indiferenţi pe lângă ele. Se uită cu groază la grămezile de fiare în care s-au transformat maşinile, iar unii vin şi le studiază de aproape.
„Astea sunt din cauza vitezei, aşa le trebuie dacă merg ca nebunii”, îi spune o femeie unei alte doamne cu care trece pe lângă maşini.
Alţi doi tineri se opresc să vadă autoturismele, întrebându-se cum or fi ajuns acestea într-o asemenea stare. Un bărbat se opreşte şi el lângă o Dacie care este distrusă aproape în totalitate, se uită cu groază în interior şi se întreabă dacă respectivul şofer a scăpat cu viaţă. Din păcate, conducătorul auto al respectivului autoturism nu a avut nici o şansă de supravieţuire, maşina sa fiind lovită violent de un autoturism condus de un şofer băut care a intrat pe contrasens.
În total, în porţiunea din parcare aparţinând poliţiei, chiar în zona de lângă trotuar, ieri se găseau cinci autoturisme şi o motocicletă, toate avariate grav după accidente rutiere recente. Printre acestea, două autoturisme implicate în urmă cu două săptămâni într-un accident mortal la Şcheia şi alte două dintr-un accident petrecut duminică seară, în municipiul Suceava, soldat cu doi răniţi grav.
„Prezenţa acestor maşini poate avea un puternic efect psihologic”
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, crede că observarea acestor maşini de câţ mai mulţi suceveni nu poate avea decât efecte pozitive.
„Am avut o serie de discuţii pe această temă cu colegii mei şi am decis că prezenţa acestor maşini poate avea un puternic efect psihologic asupra celor care le văd. Oricum maşinile implicate în accidente sunt aduse în parcare pentru a se efectua cercetări, am decis doar să le lăsăm mai mult timp acolo. Nu lăsăm însă totuşi foarte multe autovehicule, pentru a nu ocupa spaţiile de parcare”, a explicat comisarul şef. El a arătat că acest model nu este o noutate, existând campanii de prevenire a accidentelor rutiere care au presupus expunerea unor maşini implicate în accidente la intrările şi ieşirile din oraşe.
În ultimii doi ani numărul accidentelor grave petrecute în judeţul Suceava a cunoscut o creştere continuă. În primele nouă luni ale acestui an în judeţ s-au produs 256 de accidente rutiere grave, cu 20% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele 256 de evenimente rutiere s-au soldat cu 69 de persoane decedate şi 230 de victime rănite grav.